Oglas
· · Komentari: 0

IDEJE ZA POSNU SLAVSKU TRPEZU: Najlepši recepti za topla i hladna predjela

Još uvek imate vremena da napravite najlepšu posnu trpezu do sada uz ove jednostavne i ukusne recepte.

1702821204_206957_shutterstock-527270461_ls.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se po pravilu spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do poslastice.

Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu s flekicama i susamom! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste!

Sastojci:

200 g testenine (flekica),
150 g posnog majoneza,
1 kašičica senfa,
150 g kukuruza šećerca,
200 g karfiola,
1 veća crvena paprika,
1 paprika iz turšije,
1 manji crveni luk,
2 kašike susama,
2 kašike semena suncokreta,
180 g tunjevine.

Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. Za vas smo izdvojili 3 najukusnije posne pite od gotovih kora:

1. Krompiruša

2. Kupusara

3. Manastirska pita

Ukoliko želite i neko toplo posno predjelo, nema boljeg predloga od Svetogorske čorbe:

Sastojci:

Glave od više vrsta morske ribe,
5-7 glavica crnog luka,
4-5 šargarepa,
posna sitna testenina,
koren celera,
mlevena paprika,
malo soli,
nekoliko zrna bibera,
peršunov list,
celerov list,
mirođija.

Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac:

Sastojci:

kilogram tetovca,
3-4 glavice crnog luka,
nekoliko čenova belog
luka, list lovora,
malo bibera.

Zaprška:

300 g crnog luka ili praziluka,
kašika ulja,
mlevena paprika,
so i biber po ukusu.

Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš:

Sastojci:

1,5 kg somovine ili druge rečne ribe,
1 kg luka,
4 dl belog vina,
1 kašika sirćeta,
1,5 dl ulja,
1 kašičica ljute mlevene paprike,
1 kašičica slatke mlevene paprike,
4 zrna bibera,
1 kašika paradajz pirea,
1 kašika peršunovog lišća,
1 kašičica celerovog lišća,
mleveni biber, so po ukusu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas