· · Коментари: 0
ТОПИ СЕ У УСТИМА

Кажу да на свету НЕМА ЛЕПШЕ: БЕЛИ ЕГИПАТ — једноставна и раскошна торта по свачијем укусу (РЕЦЕПТ)

Ако волите класичне јаке посластице које обилују моћним укусом коштуњавих плодова, а врло су кремасте, ова ће вас одушевити

1649153514_eat-791597_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy

Иако је названа Бели Египат, верује да ова торта не потиче из поменуте земље. Оно што је познато јесте да је огромну популарност изградила у Румунији, као и да је врло тешко пронаћи оригинални извор.

У сваком случају, ова богата и велика торта спада у омиљене на Балкану, а у прошлости је спадала у најдраже дезерте по избору бака, у данима када су се обично правиле велике торте с много јаја и шећера.

Додатни савети

Уколико желите да је направите за неки посебан догађај, имајте на уму да то морате учинити бар дан раније, јер мора да се стегне у фрижидеру, а коре можете направити и два дана раније и држати на хладном.
Обично се препоручује да се три коре спремају одвојено, а они који су пробали да направе један огроман бисквит и потом га поделе на три коре кажу да је могуће и овако — али морате бити врло опрезни да вам не спласне и да не утрошите материјал џабе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Жути и бели фил морају да буду хладни пре наношења слојева на кору.

Састојци

За коре:

  • 11 беланаца
  • 11 кашика шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 11 кашика млевених ораха
  • 3 кашике брашна
  • 1 кесица прашка за пециво

За жути фил:

  • 800 милилитара млека
  • 11 жуманаца
  • 9 кашика шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 100 грама беле чоколаде
  • 8 кашика густина
  • 100 грама маргарина

За бели фил:

  • 300 милилитара слатке павлаке
  • 1 чаша киселе павлаке
  • 2 кашике шећера у праху
  • 100 грама млевеног лешника (печеног)

Декорација по жељи

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЕТ ОМИЉЕНИХ ПРОЛЕЋНИХ ЦВЕТОВА: ЗАБАВНЕ ЧИЊЕНИЦЕ које можда нисте знали

 

Припрема

 Коре

Умутите беланца са шећером, у чврст снег, па додајте пажљиво млевене орахе, брашно и прашак за пециво.Пеците у рерни претходно загрејаној на 180 степени макар 15 минута или док "тест чачкалицом" не покаже да је готово. Немојте вадити одмах из рерне, већ оставите да се у полуотвореној рерни прохлади, да не спласне бисквит. Потом извадите и оставите да се хлади, па охлађено вертикално пресеците на три коре.
Друга опција је да се мере поделе на три дела и да се свака кора пече одвојено.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.