Oglas
· · Komentari: 0
TOPI SE U USTIMA

Kažu da na svetu NEMA LEPŠE: BELI EGIPAT — jednostavna i raskošna torta po svačijem ukusu (RECEPT)

Ako volite klasične jake poslastice koje obiluju moćnim ukusom koštunjavih plodova, a vrlo su kremaste, ova će vas oduševiti

1649153514_eat-791597_1280.jpg
Photo:Pixabay
Oglas

Iako je nazvana Beli Egipat, veruje da ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.

U svakom slučaju, ova bogata i velika torta spada u omiljene na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.

Dodatni saveti

Ukoliko želite da je napravite za neki poseban događaj, imajte na umu da to morate učiniti bar dan ranije, jer mora da se stegne u frižideru, a kore možete napraviti i dva dana ranije i držati na hladnom.
Obično se preporučuje da se tri kore spremaju odvojeno, a oni koji su probali da naprave jedan ogroman biskvit i potom ga podele na tri kore kažu da je moguće i ovako — ali morate biti vrlo oprezni da vam ne splasne i da ne utrošite materijal džabe.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Žuti i beli fil moraju da budu hladni pre nanošenja slojeva na koru.

Sastojci

Za kore:

  • 11 belanaca
  • 11 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 11 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za žuti fil:

  • 800 mililitara mleka
  • 11 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 grama bele čokolade
  • 8 kašika gustina
  • 100 grama margarina

Za beli fil:

  • 300 mililitara slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 grama mlevenog lešnika (pečenog)

Dekoracija po želji

PROČITAJTE JOŠ: PET OMILJENIH PROLEĆNIH CVETOVA: ZABAVNE ČINJENICE koje možda niste znali

Priprema

 Kore

Umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni makar 15 minuta ili dok "test čačkalicom" ne pokaže da je gotovo. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore.
Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas