Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЛЕСКОВАЧКИ ЉУТИ АЈВАР: Састојци за традиционални рецепт коме нећете одолети

Ајвар је традиционална балканска зимница за коју се сматра да потиче из Македоније

1694429726_shutterstock_367587110.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У Србији се не може замислити зимница без овог прилога, а у зависности од регија, спрема се са малим варијацијама. Па тако Лесковчани, чији крај је познат по узгоју паприка а самим тим и прављењу ајвара, имају своју омиљен рецепт. Њихова зимница је обично љута, а може врло мало да "рези" па до тога да буде опасно "ожари" непца...

Лесковачки ајвар је богат укусом паприке и белог лука, а можете га користити као намаз, додатак јелима или као умак.

Састојци:

  • 1,5 кг црвених паприка
  • 2-3 љуте папричице (ако хоћете да буде љући, да "ожари непца" додајте више)
  • 2-3 чена белог лука
  • 3-4 кашике уља
  • со по укусу
  • сирће по укусу (око 2-3 кашике)
  • шећер по укусу (око 1 кашика, опционо)
  • млевена црвена паприка по укусу (за додатну боју и укус, опционо)

Припрема:

Оперите паприке и љуте папричице, а затим их исеците на крупније комаде, уклањајући семенке. Ставите их у велику шерпу или лонац и кувајте на средње јакој ватри док не омекшају и благо се карамелизују, повремено мешајући. То ће трајати отприлике 30-40 минута. У међувремену, можете загрејати уље у другом тигању и пропржити исецкани бели лук док не постане стакласт. Додајте љуте папричице и кратко пропржите. Када су паприке скуване, извадите их из шерпе и оставите да се охладе неколико минута. Затим их ољуштите и исецкајте на мање комаде.

У блендеру или процесору за храну, уситните скуване паприке, бели лук и љуте папричице док не добијете глатку смесу. По потреби додајте мало уља да бисте олакшали процес млевења. Пребаците смесу из блендера назад у шерпу. Додајте со по укусу, сирће и шећер. Додајте и млевену црвену паприку ако желите интензивнију боју и укус. Кувајте ајвар на ниској ватри, повремено мешајући, још 20-30 минута или док не постане гушћи и добије богатији укус.

Након што се ајвар скува, сипатјте га у стерилисане стаклене тегле док је још врућ. Затворите тегле и оставите да се охладе на собној температури.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas