Oglas
· · Komentari: 0

LESKOVAČKI LJUTI AJVAR: Sastojci za tradicionalni recept kome nećete odoleti

Ajvar je tradicionalna balkanska zimnica za koju se smatra da potiče iz Makedonije

1694429726_shutterstock_367587110.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U Srbiji se ne može zamisliti zimnica bez ovog priloga, a u zavisnosti od regija, sprema se sa malim varijacijama. Pa tako Leskovčani, čiji kraj je poznat po uzgoju paprika a samim tim i pravljenju ajvara, imaju svoju omiljen recept. NJihova zimnica je obično ljuta, a može vrlo malo da "rezi" pa do toga da bude opasno "ožari" nepca...

Leskovački ajvar je bogat ukusom paprike i belog luka, a možete ga koristiti kao namaz, dodatak jelima ili kao umak.

Sastojci:

  • 1,5 kg crvenih paprika
  • 2-3 ljute papričice (ako hoćete da bude ljući, da "ožari nepca" dodajte više)
  • 2-3 čena belog luka
  • 3-4 kašike ulja
  • so po ukusu
  • sirće po ukusu (oko 2-3 kašike)
  • šećer po ukusu (oko 1 kašika, opciono)
  • mlevena crvena paprika po ukusu (za dodatnu boju i ukus, opciono)

Priprema:

Operite paprike i ljute papričice, a zatim ih isecite na krupnije komade, uklanjajući semenke. Stavite ih u veliku šerpu ili lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i blago se karamelizuju, povremeno mešajući. To će trajati otprilike 30-40 minuta. U međuvremenu, možete zagrejati ulje u drugom tiganju i propržiti iseckani beli luk dok ne postane staklast. Dodajte ljute papričice i kratko propržite. Kada su paprike skuvane, izvadite ih iz šerpe i ostavite da se ohlade nekoliko minuta. Zatim ih oljuštite i iseckajte na manje komade.

U blenderu ili procesoru za hranu, usitnite skuvane paprike, beli luk i ljute papričice dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi dodajte malo ulja da biste olakšali proces mlevenja. Prebacite smesu iz blendera nazad u šerpu. Dodajte so po ukusu, sirće i šećer. Dodajte i mlevenu crvenu papriku ako želite intenzivniju boju i ukus. Kuvajte ajvar na niskoj vatri, povremeno mešajući, još 20-30 minuta ili dok ne postane gušći i dobije bogatiji ukus.

Nakon što se ajvar skuva, sipatjte ga u sterilisane staklene tegle dok je još vruć. Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas