Од монаха са Хиландара неретко нам стижу разни предивни рецепти, а сви који су пробали кромпир спремљен на њихов начин кажу да су га уврстили на листу омиљених јела.
Готово да не постоји особа на свету која не воли кромпир, и заиста се може спремити на безброј начина, али монаси са Хиландара следећи рецепт преносе већ вековима уназад, јер укусу многима омиљене намирнице не престају да одушевљава људе, те га истичу као једно од најлепших јела са Свете Горе. А спрема се невероватно једноставно и брзо, те зачас може бити на вашем столу!
Састојци:
- количина кромира по вашој жељи
- Першун
- Со
- Вода
- 1/3 од тежине кромпира свежег парадајза
Припрема:
Кромпир ољуштити, ако је ситан, не сећи га. Додати со, першун и налити воду да прекрије кромпир. Поклопити и оставити да крчка. Кад вода уври, додати ољуштен и исечен парадајз и кувати док кромпир не упије парадајз.
Довољно је да из њега додате неку сезонску салату и имаћете феноменалан ручак који не изазива "осећај камена" у желуцу, већ се лако вари и неодољиво је укусан!
(Стил)