Киш можете направити од коприве или спанаћа.
Потребно је за тесто:
- 100 г путера
- 250 г брашна
- 4 кашике воде
- со
Прочитајте још: Данас се пости: Ручајте ЗДРАВУ салату (РЕЦЕПТ)
За фил:
- 300 г коприва
- 200 г гауда или ементалер сира
- 100 г сланине
- 150 г шунке
- 100 г младог црног лука
- чен белог лука
- 4 јајета
- 125 г киселе павлаке
- 50 г пармезана
- со
- бибер
Припрема:
Коприве добро оперите и бланширајте, а када се мало прохладе, ситно исецкајте. Ементалер или гауду исеците на коцкице. На мало уља пропржите ситно исецкан црни и бели лук. Додајте коприве, шунку исечену на резанце, јаја и павлаку, посолите, побиберите и добро промешајте.
Прочитајте још: Предлог за романтичну вечеру: Чоколадни мус је "лек за душу" (РЕЦЕПТ)
Припремите тесто: путер исеците на листиће и умесите га у хомогену смесу с брашном и водом, па мало посолите. Оставите у фрижидер на један сат, да се добро охлади. Затим га, на подлози преко које сте благо посули брашно, развијте у што тање тесто величине плеха за печење. Ставите га у плех тако да добро налегне уз ивице. На дно преко теста ставите сланину, додајте припремљени фил, поспите ренданим пармезаном и пеците у рерни, претходно загрејаној на 200 степени, око 40 минута, односно док се сир не растопи, а тесто не добије златну боју.