Kiš možete napraviti od koprive ili spanaća.
Potrebno je za testo:
- 100 g putera
- 250 g brašna
- 4 kašike vode
- so
Pročitajte još: Danas se posti: Ručajte ZDRAVU salatu (RECEPT)
Za fil:
- 300 g kopriva
- 200 g gauda ili ementaler sira
- 100 g slanine
- 150 g šunke
- 100 g mladog crnog luka
- čen belog luka
- 4 jajeta
- 125 g kisele pavlake
- 50 g parmezana
- so
- biber
Priprema:
Koprive dobro operite i blanširajte, a kada se malo prohlade, sitno iseckajte. Ementaler ili gaudu isecite na kockice. Na malo ulja propržite sitno iseckan crni i beli luk. Dodajte koprive, šunku isečenu na rezance, jaja i pavlaku, posolite, pobiberite i dobro promešajte.
Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)
Pripremite testo: puter isecite na listiće i umesite ga u homogenu smesu s brašnom i vodom, pa malo posolite. Ostavite u frižider na jedan sat, da se dobro ohladi. Zatim ga, na podlozi preko koje ste blago posuli brašno, razvijte u što tanje testo veličine pleha za pečenje. Stavite ga u pleh tako da dobro nalegne uz ivice. Na dno preko testa stavite slaninu, dodajte pripremljeni fil, pospite rendanim parmezanom i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, oko 40 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi, a testo ne dobije zlatnu boju.