Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОРИГИНАЛНИ НЕМАЧКИ РЕЦЕПТ ЗА ШВАРЦВАЛД ТОРТУ: Многима је омиљени слаткиш, а и најискусније домаћице ПРАВЕ ИСТУ ГРЕШКУ

Оригинални рецепт за Шварцвалд торту мора да има свака добра домаћица, јер овој посластици направљеној на следећи начин нико не може да одоли!

1713603647_shutterstock_1140683627.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Шварцвалд торта је једна од омиљених посластица у Србији без које не могу да прођу свећани догађаји, као ни весеља. Њен посебан укус обара са ногу и највеће сладокусце, готово да не постоји особа која је не воли, а вишње јој дају невероватан укуса.

Доњи слој:

120 гр пшенично брашно
0,5 кашичице прашак за пециво
2 кашике шећер
1 кашичица ванилин шећер (или екстракт ваниле)
60 гр путер (60)
1 комад беланце
Коре за торту:
6 комада жуманце
3 кашике воде (топле)
200 гр шећер
1 кашичица ванилин шећер (или екстракт ваниле)
6 комада беланце
150 гр пшенично брашно
60 гр кукурузни скроб
2 кашичице прашак за пециво
50 гр какао прах

За посипање кора:

5 кашика вишњевача (бистра)
5 кашика вода
1 кашика шећер
Фил од вишања:

500 гр вишње из конзерве
250 гр сок од вишања
30 гр шећер
3 кашике кукурузни скроб
5 кашика вишњевача (бистра)
Шлаг са вишњевачом:
800 гр слатка павлака
60 гр шећер
1 кашичица ванилин шећер (или екстракт ваниле)
4 кашике вишњевача (бистра)
Декорација:

12 комада вишње
100 гр чоколада
Напомена: Према саветима искусних посластичара, најбиље би било да фил од вишања и коре за торту направите дан пре. Потребно је да буду добро охлађене пре него што се дода шлаг.

Начин припреме доњег слоја:

То је танка кора, која се користи као доњи слој. Припрема се са охлађеним састојцима. Тесто месите вашим рукама. Да бисте добили меку торту, тесто треба месити што је могуц́е крац́е. Оставите тесто да се одмори у фрижидеру 30 минута. Развуците тесто на подмазан 24 цм суд за печење колача и пеците га у загрејаној рерни на 175 Ц, око 10 минута.

Како да направите коре за тору?

Мутите миксером жуманца и топлу воду око 3 минута. Додајте око две трец́ине шећера и ванилин шец́ера. Мутите опет око 5 минута. Миксером мутите беланца, у посебном суду, док не постану чврста, а затим додајте остатак шец́ера и наставите полако да мутите, више од једног минута.

Додајте беланца у жуманца. Умешајте брашно, кромпиров скроб, прашак за пециво и какао прах, у посебној посуди и сипајте пажљиво преко масе јаја. Помешајте целу масу, веома нежно са кашиком (нежно преврћите). Сипајте тесто пажљиво у подмазан 24 цм суд за печење колача и пеците га у загрејаној рерни на 180 Ц око 30 минута.

Фил од вишања спремите на следећи начин:

Оцедити вишње и оставити 12 вишања на страну, за декорацију. Помешати скроб са две кашичице сока, затим додајте остатак сока и шец́ера и кувајте на средњој температури, док не проври. Додајте вишње и сачекајте док не проври, поново. Када се трешње охладе, додајте вишњевачу.

Шлаг са вишњевачом припрема: Миксером мутите павлакунеколико секунди, а затим додајте шец́ер, уз мућење, док павлака не постане густ шлаг. Пред сам крај мућења додајте вишњевачу, и мутите до краја.

Како да саставите Шварцвалд торта?

Охлађену кору за торту, исеците уздужно на три коре. Помешајте вишњевачу, воду и шећер, и поспите све три коре. Поспите 2 кашике сока од вишања по доњем слоју. Поставите преко доњег слоја прву кору. На кору сипајте фил од вишања и распоредите. Преко сипајте, отприлике 1/4 шлага. Затим поставите другу кору. Преко друге коре сипајте, отприлике 1/4 шлага. Преко друге коре поставите трећу кору. Сипајте 3 кашике шлага у кесу за украшавање. Остатком шлага премажите целу торту. Кесом за украшавање направите украсе на торти. Преко шлага нарендајте чоколаду. На крају, поставите 12 вишања, као украс.

Шварцвалд торта би требало да стоји у фрижидеру најмање један сат, пре него што је сервирате, како би се различити укуси изједначили.

Занимљиве чињенице о називу торте

Иако у називу носи реч Шварцвалд, ова торта није добила име по чувеним Шварцвалд планинама, већ по вишњевачи која је понос тог подручја. Овим финим ликером се натапају коре које тако добијају карактеристичну арому.

Са друге стране, постоје тврдње да је назив торте инспирисан традиционалном ношњом жена из региона Шварцвалда, са карактеристичним шеширом који се зове Боленхут, а који има велике црвене лоптице на врху које подсећају на вишње.

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas