Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕБРАНАЦ СА ПЕЧЕНОМ ПАПРИКОМ: Идеално јело за посну трпезу (РЕЦЕПТ)

Може се служити као главно јело или прилог уз рибу

1672995989_shutterstock_1176743203-prebranac-naslov.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пребранац се традиционално припрема за Бадњи дан а ми вам предлажемо да га пробате на овај начин, са печеном паприком.


Састојци:

700 г белог пасуља
2 мања празилука
2 главице црног лука
4 печене паприке
200 мл уља
2 кашичице соли
1 кашичица бибера
2 пуне кашике слатке алеве паприке
5 ловорових листића

• Пасуљ очистити, опрати и налити хладном водом, па оставити да набубри неколико сати. Вишак воде одлити, а пасуљ пребацити у већи лонац, налити хладном водом и ставити на ватру да проври. Потом процедити и налити врелом водом па ставити на ватру умерене јачине да се кува сат времена.
• Очистити и ситно исецкати црни лук и празилук. 

Прочитајте још: Ароматична пастрмка спремљена по бака Јелином рецепту: Сочна и неодољива - Рецепт који ћете обожавати (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

У дубљи тигањ сипати уље и ставити на ватру да се угреје. На угрејано уље ставити исецкани лук и празилук и уз чешће мешање динстати око пола сата док лук не пожути.
• Истовремено, печену паприку исецкати.
У другом тигању угрејати уље на тихој ватри па на њему пржити паприку такође уз често мешање. Паприка се пржи око пола сата односно док у потпуности не омекша и варјача почне да оставља траг. 

Фото: Схуттерстоцк

• Пред крај пржења, луку и празилуку додати со, бибер и слатку алеву паприку. Затим додати кувани пасуљ и добро промешати да се са свих страна обложи зачинима и издинстаним луком. Воду у којој се пасуљ кувао обавезно сачувати јер ће бити употребљена за наливање пребранца. 
• У ватросталну посуду сипати уље да обложи дно пекача. Усути половину пасуља помешаног са луком, додати сушени ловоров лист па распоредити паприку. Потом усути остатак пасуља и све налити водом у којој се кувао. Наливати уз руб посуде како се са пасуља не би "спирали" зачини. Покрити алу фолијом и ставити на већи плех како би се дно рерне заштитило од евентуалног цурења из пекача.
• Пребранац пећи на 200 степени око сат времена, све време покривеног али често проверавати да ли је у току печења "попио" течност па је додати уколико има потребе. Мора остати мало течности како би био сочан. Пред крај печења открити да се јело запече. 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas