Oglas
· · Komentari: 0

PREBRANAC SA PEČENOM PAPRIKOM: Idealno jelo za posnu trpezu (RECEPT)

Može se služiti kao glavno jelo ili prilog uz ribu

1672995989_shutterstock_1176743203-prebranac-naslov.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Prebranac se tradicionalno priprema za Badnji dan a mi vam predlažemo da ga probate na ovaj način, sa pečenom paprikom.


Sastojci:

700 g belog pasulja
2 manja praziluka
2 glavice crnog luka
4 pečene paprike
200 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
2 pune kašike slatke aleve paprike
5 lovorovih listića

• Pasulj očistiti, oprati i naliti hladnom vodom, pa ostaviti da nabubri nekoliko sati. Višak vode odliti, a pasulj prebaciti u veći lonac, naliti hladnom vodom i staviti na vatru da provri. Potom procediti i naliti vrelom vodom pa staviti na vatru umerene jačine da se kuva sat vremena.
• Očistiti i sitno iseckati crni luk i praziluk. 

Pročitajte još: Aromatična pastrmka spremljena po baka Jelinom receptu: Sočna i neodoljiva - Recept koji ćete obožavati (RECEPT/VIDEO)

U dublji tiganj sipati ulje i staviti na vatru da se ugreje. Na ugrejano ulje staviti iseckani luk i praziluk i uz češće mešanje dinstati oko pola sata dok luk ne požuti.
• Istovremeno, pečenu papriku iseckati.
U drugom tiganju ugrejati ulje na tihoj vatri pa na njemu pržiti papriku takođe uz često mešanje. Paprika se prži oko pola sata odnosno dok u potpunosti ne omekša i varjača počne da ostavlja trag. 

Foto: Shutterstock

• Pred kraj prženja, luku i praziluku dodati so, biber i slatku alevu papriku. Zatim dodati kuvani pasulj i dobro promešati da se sa svih strana obloži začinima i izdinstanim lukom. Vodu u kojoj se pasulj kuvao obavezno sačuvati jer će biti upotrebljena za nalivanje prebranca. 
• U vatrostalnu posudu sipati ulje da obloži dno pekača. Usuti polovinu pasulja pomešanog sa lukom, dodati sušeni lovorov list pa rasporediti papriku. Potom usuti ostatak pasulja i sve naliti vodom u kojoj se kuvao. Nalivati uz rub posude kako se sa pasulja ne bi "spirali" začini. Pokriti alu folijom i staviti na veći pleh kako bi se dno rerne zaštitilo od eventualnog curenja iz pekača.
• Prebranac peći na 200 stepeni oko sat vremena, sve vreme pokrivenog ali često proveravati da li je u toku pečenja "popio" tečnost pa je dodati ukoliko ima potrebe. Mora ostati malo tečnosti kako bi bio sočan. Pred kraj pečenja otkriti da se jelo zapeče. 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas