Овај рецепт се не заобилази
За крсну славу Спасовдан припремите овај традиционалан колач.
Састојци:
1 кг меког брашна
500 мл млека (или воде за посну варијанту)
1 свеж квасац (40 г)
1 кашичица шећера
1 кашика соли
100 мл уља
1 јаје (за премазивање – изоставите за посну верзију)
Припрема:
Спасовдан је један од великих празника који се у многим домовима прославља као крсна слава. Славски колач је срце славске трпезе, симбол хришћанске вере и домаћинске части. Овај рецепт је једноставан, не тражи посебне вештине, а резултат је мек и свечан хлеб који поносно може стати пред свећу и вино.
Савет:
За додатни сјај и мекоћу, премажите колач путером или уљем чим га извадите из рерне. Украсе можете израдити унапред и замрзнути – само их ставите на колач пре печења.
У млаком млеку размутите квасац са кашичицом шећера и оставите да надође 10 минута. У већој чинији помешајте брашно и со, додајте надошли квасац и уље. Замесите глатко тесто, по потреби додајте још брашна док не престане да се лепи за руке. Покријте тесто крпом и оставите да нарасте око 45 минута.
Када тесто нарасте, одвојите мањи део за украсе (плетенице, крстиће, гроздове), а остатак обликујте у леп округли хлеб и ставите у подмазан калуп. Украсите одвојеним тестом, по жељи. Оставите још 15 минута да одмори, па премажите умућеним јајетом (ако није посно).
Пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 40 минута, док не порумени. Ако превише тамни, покријте алу-фолијом пред крај.
Без обзира да ли први пут правите славски колач или сте већ искусна домаћица, овај једноставан рецепт ће вам помоћи да са љубављу и лакоћом припремите срце славске трпезе за Спасовдан.
(Ствар укуса)