Oglas
· · Komentari: 0

RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČ ZA SPASOVDAN: Simbol hrišćanske vere i domaćinske časti

Ovaj recept se ne zaobilazi

1748507065_016f178d8b3571ce01d36e2bd3e69c21d2e0d43e.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Za krsnu slavu Spasovdan pripremite ovaj tradicionalan kolač.

Sastojci:

1 kg mekog brašna
500 ml mleka (ili vode za posnu varijantu)
1 svež kvasac (40 g)
1 kašičica šećera
1 kašika soli
100 ml ulja
1 jaje (za premazivanje – izostavite za posnu verziju)

 

Priprema:

Spasovdan je jedan od velikih praznika koji se u mnogim domovima proslavlja kao krsna slava. Slavski kolač je srce slavske trpeze, simbol hrišćanske vere i domaćinske časti. Ovaj recept je jednostavan, ne traži posebne veštine, a rezultat je mek i svečan hleb koji ponosno može stati pred sveću i vino.

 

Savet:

Za dodatni sjaj i mekoću, premažite kolač puterom ili uljem čim ga izvadite iz rerne. Ukrase možete izraditi unapred i zamrznuti – samo ih stavite na kolač pre pečenja.

U mlakom mleku razmutite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da nadođe 10 minuta. U većoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac i ulje. Zamesite glatko testo, po potrebi dodajte još brašna dok ne prestane da se lepi za ruke. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta.

Kada testo naraste, odvojite manji deo za ukrase (pletenice, krstiće, grozdove), a ostatak oblikujte u lep okrugli hleb i stavite u podmazan kalup. Ukrasite odvojenim testom, po želji. Ostavite još 15 minuta da odmori, pa premažite umućenim jajetom (ako nije posno).

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne porumeni. Ako previše tamni, pokrijte alu-folijom pred kraj.

Bez obzira da li prvi put pravite slavski kolač ili ste već iskusna domaćica, ovaj jednostavan recept će vam pomoći da sa ljubavlju i lakoćom pripremite srce slavske trpeze za Spasovdan.

(Stvar ukusa)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas