Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рецепт за ТРАДИЦИОНАЛНО ЖИТО: Три тајне доброг и правог укуса

Најбољи рецепт са славско жито

1671287920_Foto-Shutterstock-zito.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Жито је обавезан део крсних слава, а верује се да оно представља илустровану везу овоземаљског и загробног живота. Постоји безброј начина за припрему славског жита, док су сви на први поглед слични. Међутим, постоји велика разлика.

Славско жито са орасима има посебан укус који га одваја од обичног. Овај рецепт се доказао генерацијама уназад и свако ко је пробао славско жито урађено по овом рецепту био је одушевљен.

Постоји неколико цака које се користе у припреми славског жита, да би осим духовне вредности било и укусно, те да би се кроз њега добио и материјални и духовни благослов.

Састојци за славско жито:

500 грама пченице белије
400 грама кристалног шећера
400 грама млевених ораха
2 кесице ванилин шећера
1/2 плода мускатног орашчића

Ко не воли арому мускатног орашчића може слободно да га изостави из рецепта, мада се он врло мало и ставља. Битно је да се употребљава пшеница белија и да имате што бољи орах, добро очишћен и без љуспица.

Прочитајте још: Тајни састојак за САВРШЕН ПРЕБРАНАЦ: Искусне домаћице поделиле традиционални начин припреме (РЕЦЕПТ)

Припрема:

Пола килограма пшенице белије пребрати од каменчића и кукоља, сипати у експрес лонац и прелити водом, па оставити да преноћи. Сутрадан потопљено жито испрати у неколико вода, да изађе прљавштина и добро скувати у експрес лонцу.

Када је пшеница скувана, пустити је да се охлади и док је још млака, процедити је али је не испирати! То је једна од тајни, пшенични скроб треба да остане са житом. Када сте процедили жито, још док је топло, самлети га у блендеру, мултипрактику или на машини за млевење меса. Не треба да се сувише ситно меље, боље је да пшеница буде крупније млевена, да има волуминозност. То је друга тајна најбољег рецепта за славско жито.

Још увек млаку и самлевену пшеницу помешати са шећером и орасима, додати кесице ванилин шећера и по жељи пола мушкатног орашчића који се фино самеље. Мешање пшенице, ораха и шећера се врши рукама. Домаћица рукама и прстима измеша и изгњечи смесу. То је трећа тајна зашто је ово најбољи рецепт за славско жито! На крају се славско жито одозго поспе орасима. Може се украсити тако што ћемо направити рељеф у виду крста од целих ораха.

Код Грка се славско жито украшава шећером у праху, са бобицама нара, пасуља, сусама, и праве се праве уметничке слике на житу. Ко има воље и дара, нека и сам покуша да украси славско жито. Сада је наше славско жито спремно да оде у цркву на освештање, те да се после послужи гостима као земни дар и благослов које њима упућује наш светац заштиник. Срећна слава, домаћине!

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas