Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је БУЛГУР и како се спрема? Препоручује се у свим дијетама

Пореклом је са Блиског Истока и један је од најстаријих облика житарица које се користе у исхрани човека.

1746879083_2d106931dc2c62d999364a7b9536157f021dec4c.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Булгур је житарица која се добија од прерађене, паром куване, осушене и грубо самлевене пшенице. Захваљујући свом благом укусу, брзој припреми и високој нутритивној вредности, булгур је постао саставни део савремене и здраве исхране широм света.

Зашто је булгур добар за дијету?

Булгур је богат влакнима, сложеним угљеним хидратима и биљним протеинима, а сиромашан мастима. Садржи витамине групе Б, гвожђе, магнезијум и манган, што га чини идеалном намирницом за све који желе да се хране здраво, да смање телесну тежину или да регулишу ниво шећера у крви. Због високог садржаја влакана, булгур ствара осећај ситости, убрзава варење и подржава здравље црева. Управо због тога нутриционисти га препоручују у свим врстама дијета — од редукционих, преко детоксикационих, до спортских режима исхране.

Како се спрема булгур?

Припрема булгура је веома једноставна и брза, што га чини одличним избором за ужурбани животни ритам. Основна припрема: Најједноставнији начин је да се булгур прелије врелом водом у односу 1:2 (једна шоља булгура на две шоље воде), поклопи и остави да одстоји 10–15 минута. После тога се зрна растресу виљушком. Може се кувати и на шпорету, у трајању од 10–12 минута, слично као пиринач.

Булгур као прилог или главно јело

Може се користити као прилог месу или риби, али и као главно јело у комбинацији са поврћем. Врло је укусан у салатама, попут чувене блискоисточне табуле салате, где се меша са першуном, парадајзом, лимуновим соком и маслиновим уљем.

Савет за припрему

За богатији укус, препржите га кратко на мало маслиновог уља пре него што додате воду. Такође, може се скувати у повртном или пилећем бујону уместо у води.

Булгур је савршена намирница за свакога ко жели да се храни здраво, балансирано и практично. Уз мало маште и основне намирнице из кухиње, можете направити бројна укусна и хранљива јела.

 

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas