Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАРИНСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ СА КОСОВА ЈЕ САВРШЕН ДОРУЧАК: Сви су заборавили ово јело, а толико је укусно и издашно! (РЕЦЕПТ)

Знате ли шта је филија?

1748425954_shutterstock_2406575883.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Филија је традиционални специјалитет са Косова и Метохије, слана пита направљена од слојева танког теста премазаног филом од кајмака. Ова пита је врло прилагодљива када су састојци у питању, па се често обогаћује додатком сира, спанаћа или других састојака према укусу, преноси данас.рс.

Због специфичне технике припреме, филија је добила надимак „торта од теста“. Ово домаће јело јединственог и богатог укуса идеално је за обилан доручак, брзу ужину или лагану вечеру. Филија се може сервирати и топла и хладна, а ево како је можете лако припремити код куће:

Састојци:

  • 500 г брашна
  • 500 мл воде
  • 2 кашичице соли
  • 200 г кајмака
  • сир, по жељи

Припрема:

За почетак, замесите тесто од брашна, воде и соли, које треба да буде мало гушће од оног за палачинке.

Рерну укључите на највишу температуру, решетку подигните на највишу позицију, одмах испод горњих грејача, а доње грејаче искључите. Тепсију за печење добро подмажите, па кутлачом сипајте тесто и равномерно распоредите (као кад спремате палачинке), па пеците док не порумени. Важно је да слој теста буде танак, да би их било што више и да би филија на крају била што хрскавија и укуснија.

Извадите из рерне, премажите кајмаком, по жељи додајте и мало сира,  и одмах преко тога прелијте новим слојем теста. Вратите у рерну да се испече, па понављајте поступак све док имате састојака, с тим што последњу кору не треба да премазујете.

Печену филију оставите да се мало прохлади, па сеците на коцке жељене величине и послужите уз јогурт или прилог по жељи.

Пријатно!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas