· · Коментари: 0
ПОЗНАТИ КУВАЈУ

ВАЛТЕР БРАНИ КОЛАЧЕ: Кад Бата Живојиновић, "масовни убица Немаца", прави омиљени слаткиш - то мора да буде слатко (РЕЦЕПТ)

Спремите кармел коцке по рецепту Велимира Бате Живојиновића

1665752668_karamela-1.jpg
Фото: репринт ТВ Новости, Јутјуб принтскрин/Филмски Алманах, Профимедиа

Велимир Бата Живојиновић иза себе је оставио небројано улога по којима ће се увек памтити, добитник је многих престижних награда, али поред бројних улога које је оставарио, највише је волео своју супругу Лулу и децу Миљка и Јелену.

Прочитајте још: КРМЕНАДЛЕ А ЛА РАДОШ: Спрема их на посебан начин (РЕЦЕПТ)

Иако се у глуми осећао најбоље, Бати Живојиновићу ни кување није било страно, па је често волео да прави колаче, посебно карамел коцке, за које је имао тајни рецепт.

Фото: репринт ТВ Новости

Састав:

3 цела јаја, шећера онолико колико су тешка 2 јајета, 4 кесице шлага (или 500мл слатке павлаке), прах шећер, 2-3 кашичице густина, пола литре млека, 150 гр шећара и 4 жумнаца за фил

 

Фото: репринт ТВ Новости

Припрема: 

Кора:

 Три цела умутити са шећером и додати брашно. Добије се маса, густа маса, која се излије у добро подмазан и посут брашном плех. Пече се кратко у врелој пећници, тек да порумени. Тако добијена кора је тврда и крта као кекс, па мора одмах да се исече на три дела и извади из плеха, јер када се охлади пуца. 

Фил:

Од пола литра млека одвадити једну шољицу која се дода маси умућеној од 4 жуманца и две или 3 кашичице "густина". Остатак млека се прелије преко 150 гр. ушпинованог шећера (као за карамел) и прокува. Затим се ове две масе сједине и кувају на лаганој ватри док се све згусне као пудинг. Оставити да се охлади. 

Фото: Репринт ТВ Новости

Посебно се умути шлаг од 4 кесице (или 500 гр слатке павлаке) и зашећери по укусу. Трећина кора се премаже, трећином карамела и одозго трећином шлага. Тим редоследом још три пута се слаже преостали материјал, тако да шлаг буде одозго. Овако послаган колач мора да стоји 24 часа, па тек онда да се сече и сервира.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.