· · Komentari: 0
POZNATI KUVAJU

VALTER BRANI KOLAČE: Kad Bata Živojinović, "masovni ubica Nemaca", pravi omiljeni slatkiš - to mora da bude slatko (RECEPT)

Spremite karmel kocke po receptu Velimira Bate Živojinovića

1665752668_karamela-1.jpg
Foto: reprint TV Novosti, Jutjub printskrin/Filmski Almanah, Profimedia

Velimir Bata Živojinović iza sebe je ostavio nebrojano uloga po kojima će se uvek pamtiti, dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, ali pored brojnih uloga koje je ostavario, najviše je voleo svoju suprugu Lulu i decu Miljka i Jelenu.

Pročitajte još: KRMENADLE A LA RADOŠ: Sprema ih na poseban način (RECEPT)

Iako se u glumi osećao najbolje, Bati Živojinoviću ni kuvanje nije bilo strano, pa je često voleo da pravi kolače, posebno karamel kocke, za koje je imao tajni recept.

Foto: reprint TV Novosti

Sastav:

3 cela jaja, šećera onoliko koliko su teška 2 jajeta, 4 kesice šlaga (ili 500ml slatke pavlake), prah šećer, 2-3 kašičice gustina, pola litre mleka, 150 gr šećara i 4 žumnaca za fil

 

Foto: reprint TV Novosti

Priprema: 

Kora:

 Tri cela umutiti sa šećerom i dodati brašno. Dobije se masa, gusta masa, koja se izlije u dobro podmazan i posut brašnom pleh. Peče se kratko u vreloj pećnici, tek da porumeni. Tako dobijena kora je tvrda i krta kao keks, pa mora odmah da se iseče na tri dela i izvadi iz pleha, jer kada se ohladi puca. 

Fil:

Od pola litra mleka odvaditi jednu šoljicu koja se doda masi umućenoj od 4 žumanca i dve ili 3 kašičice "gustina". Ostatak mleka se prelije preko 150 gr. ušpinovanog šećera (kao za karamel) i prokuva. Zatim se ove dve mase sjedine i kuvaju na laganoj vatri dok se sve zgusne kao puding. Ostaviti da se ohladi. 

Foto: Reprint TV Novosti

Posebno se umuti šlag od 4 kesice (ili 500 gr slatke pavlake) i zašećeri po ukusu. Trećina kora se premaže, trećinom karamela i odozgo trećinom šlaga. Tim redosledom još tri puta se slaže preostali materijal, tako da šlag bude odozgo. Ovako poslagan kolač mora da stoji 24 časa, pa tek onda da se seče i servira.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.