Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Девет намирница које не би требало ЗАМРЗИВАТИ: Поведите рачуна

Појединим намирницама замрзавање може потпуно променити укус

1691051397_shutterstock_1902081652.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Замрзавање хране је одличан начин да смањите количину хране коју бацате, али понекад то може уништити ваше намирнице. У наставку прочитајте којих девет намирница никада не бисте требали замрзавати, пише Лифехацкер.

1. Млеко и павлака

Неће вам бити лоше од смрзнутог млека, али након одмрзавања можете осетити грудвице у млеку. Исти случај је и с павлаком. Добра вест је пак да смрзнуто млеко и павлаку можете користити током кувања и печења, а у коначном производу неће се приметити да сте користити смрзнуте производе.

2. Месо и морски плодови који су већ били смрзнути

Поновно замрзавање меса и морских плодова који су веће једном били смрзнути неће имати никакве последице по ваше здравље, али овде је у питању текстура хране. Вода се приликом смрзавања шири, што изазива пукотине у ћелијским зидовима и омекшава мишићна ткива.

То није уочљиво након једног циклуса замрзавања и одмрзавања хране, али понављање тог процеса свакако ће оставити последица и месо би могло бити кашасто. С друге стране, месо које је било одмрзнуто и стајало је на собној температури два сата или више не бисте требало поново замрзнути због опасности од микроба.

3. Одређене врсте воћа и поврћа

Неке врсте воћа и поврћа могу бити посебно осетљива на процес замрзавања, нарочито ако имају велик удео воде. На пример, краставци, тиквице, парадајз и целер могли би да промене структуру при замрзавању због великог удела воде.

4. Цело, лиснато биље

Лиснато биље попут коријандера, босиљка и першуна није добро замрзавати самостално. Уместо тога, боље је насецкати их ситно, помешати с уљем и ставити у пластичне врећице па онда замрзнути како бисте сачували њихов укус.

5. Кисела павлака и јогурт

Ови млечни производи могу постати зрнасти кад се замрзну, али се и након тога могу користити при печењу и кувању.

6. Мајонез

Смрзавање мајонеза може довести до тога да се раздвоји у неколико састојака, а заправо ћете само добити масну гомилу која је неупотребљива.

7. Пржена храна

Замрзавање хране коју сте сами испржили омогућава да вода и уље полако мигрирају споља, што значи да ће ваша пржена пилетина завршити влажна – супротно ономе шта би пржена пилетина требало да буде.

8. Јаја у љусци

Ако замрзнете јаје у љусци, вода у њему ће се проширити и узроковати пуцање љуске.

9. Конзервирана храна

Конзервирана храна ионако има дуг рок трајања, а ставите ли је у замрзивач, догодиће се исто што и с јајетом – вода у конзерви ће се проширити што може узроковати пуцње конзерве, а потенцијално се може јавити и рђа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas