Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
тајне великих мајстора

Како да вам ЛИГЊЕ не буду ЖИЛАВЕ? Тајна је у припреми, кувању и још у једном трику!

Иако имају "гумасту" текстуру, лигње постају жилаве тек када се прекувају

1652718785_squid-g52039a943_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Лигње захтевају мало стручности у припреми како не би биле жилаве. Трик да се добије мекана, гипка текстура је да се брзо кува на јакој ватри или полако на ниској температури, било да се пече, пржи, кува или грилује. 

Прочитајте још: Импресивни начини на које можете искористити ПОСУДЕ ЗА ЛЕД: Замрзните кафу или вино (ФОТО)

Ово су савети како да вам лигње буду укусније и мање жилаве: 

Лупање
Да бисте омекшали лигње, лагано их лупите неколико пута са сваке стране користећи кухињски чекић или тешки тигањ (пазите да не поцепате месо).

Резање
Након што излупате лигње, исеците их на колутове или траке; оставите пипке целе или преполовите све велике пипке. Да бисте направили колутове лигњи, исеците цевасти део лигњи попречно на жељену дебљину. Да бисте направили траке, исеците дуж видљивог шава који иде дуж тела, а затим га отворите као књигу и исеците.

Куповина
Потражите лигње које имају чврста, сјајна бела тела, са пријатном сланом аромом, попут океана. (Заобиђите све које имају ружичасту или љубичасту нијансу.) Што су лигње мање, то је нежнија текстура. Мастило од лигње је течност од ебановине која даје дубокоморска суштина јелима од тестенине и пиринча.

Чување
Оставите лигње у фрижидеру до 1 дан у затвореној пластичној кеси у посуди са ледом. Лепо се замрзава, без штетног утицаја на укус или текстуру, до 1 месец када се чува у херметички затвореној посуди. За одмрзавање, исперите лигње у врећама под хладном текућом водом.

Припрема
Већина лигњи се продају већ очишћене. Кратко исперите непосредно пре кувања. За сваки случај проверите прстом да није остао неки део неочишћени, јер се често дешава да се фабрички не очисте све лигње довољно добро. Осушите папирним убрусима, радећи брзо да се лигње не залепе. Нарежите их равномерно за равномерно кување.

Размекшавање
Истуците лигње са обе стране пре кувања, без обзира на рецепт. Такође можете да их потопите у лимунов сок 5 минута или их зарежите на једној страни (лигње ће се увијати током кувања ако се не оптерећују).

Кување
Одговарајућа температура и време такође одређују мекоћу лигњи. У принципу, кратко их кувајте на умереној до јакој ватри (30 секунди до 2 минута) или полако на лаганој ватри (најмање 30 минута).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas