Oglas
· · Komentari: 0
tajne velikih majstora

Kako da vam LIGNJE ne budu ŽILAVE? Tajna je u pripremi, kuvanju i još u jednom triku!

Iako imaju "gumastu" teksturu, lignje postaju žilave tek kada se prekuvaju

1652718785_squid-g52039a943_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Lignje zahtevaju malo stručnosti u pripremi kako ne bi bile žilave. Trik da se dobije mekana, gipka tekstura je da se brzo kuva na jakoj vatri ili polako na niskoj temperaturi, bilo da se peče, prži, kuva ili griluje. 

Pročitajte još: Impresivni načini na koje možete iskoristiti POSUDE ZA LED: Zamrznite kafu ili vino (FOTO)

Ovo su saveti kako da vam lignje budu ukusnije i manje žilave: 

Lupanje
Da biste omekšali lignje, lagano ih lupite nekoliko puta sa svake strane koristeći kuhinjski čekić ili teški tiganj (pazite da ne pocepate meso).

Rezanje
Nakon što izlupate lignje, isecite ih na kolutove ili trake; ostavite pipke cele ili prepolovite sve velike pipke. Da biste napravili kolutove lignji, isecite cevasti deo lignji poprečno na željenu debljinu. Da biste napravili trake, isecite duž vidljivog šava koji ide duž tela, a zatim ga otvorite kao knjigu i isecite.

Kupovina
Potražite lignje koje imaju čvrsta, sjajna bela tela, sa prijatnom slanom aromom, poput okeana. (Zaobiđite sve koje imaju ružičastu ili ljubičastu nijansu.) Što su lignje manje, to je nežnija tekstura. Mastilo od lignje je tečnost od ebanovine koja daje dubokomorska suština jelima od testenine i pirinča.

Čuvanje
Ostavite lignje u frižideru do 1 dan u zatvorenoj plastičnoj kesi u posudi sa ledom. Lepo se zamrzava, bez štetnog uticaja na ukus ili teksturu, do 1 mesec kada se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. Za odmrzavanje, isperite lignje u vrećama pod hladnom tekućom vodom.

Priprema
Većina lignji se prodaju već očišćene. Kratko isperite neposredno pre kuvanja. Za svaki slučaj proverite prstom da nije ostao neki deo neočišćeni, jer se često dešava da se fabrički ne očiste sve lignje dovoljno dobro. Osušite papirnim ubrusima, radeći brzo da se lignje ne zalepe. Narežite ih ravnomerno za ravnomerno kuvanje.

Razmekšavanje
Istucite lignje sa obe strane pre kuvanja, bez obzira na recept. Takođe možete da ih potopite u limunov sok 5 minuta ili ih zarežite na jednoj strani (lignje će se uvijati tokom kuvanja ako se ne opterećuju).

Kuvanje
Odgovarajuća temperatura i vreme takođe određuju mekoću lignji. U principu, kratko ih kuvajte na umerenoj do jakoj vatri (30 sekundi do 2 minuta) ili polako na laganoj vatri (najmanje 30 minuta).

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas