Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ОДАБРАТИ НАЈБОЉИ КУПУС? Савети који вам могу помоћи да видите када је он пун хемије

Погелдајте савете које стручњаци дају када је куповина купуса у питању

1709218017_Ftoo-Shutterstock-kupus.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Пролећна сезона је већ почела, и на пијацама и маркетима појавиле су се прве главице младог купуса који је сјајан за салату уз скоро свако јело. Међутим, „рано“ поврће и воће носе са собом један здравствени ризик, а то је да садржи повећу количину нитрата.

Нитрати су хемијска једињења која се додају воћу и поврћу како би плод што пре сазрео. Проблем је када ова хемија продре у намирницу, тада постаје опасна по здравље. Код младог купуса, нитрати се највише накупљају у корену и површинским листовима, а најмање у самој средини главице.

Зато стручњаци апелују да никако не једете корен, који многи воле да грицкају када „издубе“ главицу пре него је положе у буре и започну кисељење. Ако кувате сладак купус, обавезно одбаците површинске листове, велика је могућност да садржи нитрате.

Која количина нитрата је опасна?

Према препорукама Светске здравствене организације, „безбедан“ унос нитрата је 5 мг дневно на килограм телесне тежине. Па тако, за особу која је тешка на пример 60 кг, неће бити проблем ако унесе 300 мг нитрата кроз храну, што је отприлике око 400 г свежег купуса (наравно, ако уклоните корен и површинске листове, количина нитрата по граму купуса се смањује). Међутим, стручњаци напомињу да нема разлога за бригу, јер није свака главица купуса „накљукана хемијом“. Једноставно треба бити обазрив са плодовима који су храњени органским и минералним ђубривима како би брже расли и били већи.

Како одабрати најбољи купус?

Приликом избора купуса морате обратити пажњу на мирис и изглед. Поврће би требало да мирише баш тако – на купус. Спољни листови поврћа морају да буду нетакнути, без оштећења, да буду карактеристичног облика и боје (бела, зелена или љубичаста). Спољно лишће не би требало да буде осушено, а код беле и љубичасте сорте, ово лишће би требало и да се „сија“.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas