Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КИНЕСКА ХРАНА

Како се правилно користе ШТАПИЋИ? Најздравији начин да поједете свој ручак (ВИДЕО)

Држање кинеских штапића чини вам се као веома тежак и компликован подухват? Уз овај једноставан трик извежбаћете држање штапића и у кинеском ресторану јести као прави професионалац!

1639834551_food-gd4c1ace5d_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ако волите да једете кинеску храну и често је наручујете, ово је прави текст за вас.

Како се правилно користе кинески штапићи?

Први корак

Први штапић је ваше упориште. Захватите га као да ћете писати са њим. Сада наместите тај исти штапић да се углави на врх вашег средњег прста или домалог. Требале би да имате две тачке додира, једна између кажипрста и палца, а друга тачка на врху средњег прста или домалог.

Прочитајте још: Да ли смо сви ПОГРЕШНО КУВАЛИ ЈАЈА? Најбитније је у каквој води се спремају (ВИДЕО)

Други корак

Други штапић је покретни део. Он ради све док ваш упоришни штапић само стоји. Захватите други штапић са палцем, кажипрстем и средњим прстом.

Трећи корак

Вежбајте хватање малих ствари покретајући други штапић. Сада имате основну идеју, али свака је рука другачија па ћете морати мало да експериментишете све док не нађете праву комбинацију позиције штапића.

У тренутку кад можете са штапићима да једете огуљене кикирикије из чиније један по један тада знате да сте савладали ову технику.

Због чега је добро јести јело штапићима?

Штапићи као прибор за јело су се први пут појавили током династије Шанг, између 16. и 17. века п.н.е.
Јефтине израде и лаки за руковање брзо су се одомаћили у Кини, а затим и у већем делу Азије.

„Употреба штапића је свакако израз префињености“, сматра француски социолог и антрополог Жан Пјер Пулен, аутор „Речника прехрамбених култура“, за разлику од некадашњих европских трпеза на којима су се намирнице секле оружјем како би се истакао начин на који је аристократија приграбила власт у држави, а то је насиље.

У Кини се, пак, напредовање на друштевној лествици остваривало изучавањем математике и поезије.

Хладном оружју - ножевима и виљушкама, тако није било место на столу. „Насиље“ се задржавало у кухињи где су се намирнице секле, не само из практичних разлога, већ и да би се избегло да госту буде принет велик комад меса који би га потсетио на убијену животињу“, додаје Пулен.

Коришћење штапића упућује на благост и добронамерност, навео је Пулен у изјави за Франс антер.

Према једној легенди, штапиће је измислио први кинески цар Ју Велики који је страхујући да буде убијен, забранио употребу ножева и виљушака.

Једном приликом је био толико гладан да није могао да сачека да се јело охлади те је ишчупао две гранчице с којима се послужио као хватаљком, додаје Пулен.

Мада се сви историчари не слажу око порекла штапића, једно је сигурно - јако су корисни за оне који их редовно употребљавају.

Наиме, њиховим руковањем покреће се више од 30 зглобова и 50 мишића на прстима, шакама и рукама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas