Oglas
· · Komentari: 0
KINESKA HRANA

Kako se pravilno koriste ŠTAPIĆI? Najzdraviji način da pojedete svoj ručak (VIDEO)

Držanje kineskih štapića čini vam se kao veoma težak i komplikovan poduhvat? Uz ovaj jednostavan trik izvežbaćete držanje štapića i u kineskom restoranu jesti kao pravi profesionalac!

1639834551_food-gd4c1ace5d_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ako volite da jedete kinesku hranu i često je naručujete, ovo je pravi tekst za vas.

Kako se pravilno koriste kineski štapići?

Prvi korak

Prvi štapić je vaše uporište. Zahvatite ga kao da ćete pisati sa njim. Sada namestite taj isti štapić da se uglavi na vrh vašeg srednjeg prsta ili domalog. Trebale bi da imate dve tačke dodira, jedna između kažiprsta i palca, a druga tačka na vrhu srednjeg prsta ili domalog.

Pročitajte još: Da li smo svi POGREŠNO KUVALI JAJA? Najbitnije je u kakvoj vodi se spremaju (VIDEO)

Drugi korak

Drugi štapić je pokretni deo. On radi sve dok vaš uporišni štapić samo stoji. Zahvatite drugi štapić sa palcem, kažiprstem i srednjim prstom.

Treći korak

Vežbajte hvatanje malih stvari pokretajući drugi štapić. Sada imate osnovnu ideju, ali svaka je ruka drugačija pa ćete morati malo da eksperimentišete sve dok ne nađete pravu kombinaciju pozicije štapića.

U trenutku kad možete sa štapićima da jedete oguljene kikirikije iz činije jedan po jedan tada znate da ste savladali ovu tehniku.

Zbog čega je dobro jesti jelo štapićima?

Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tokom dinastije Šang, između 16. i 17. veka p.n.e.
Jeftine izrade i laki za rukovanje brzo su se odomaćili u Kini, a zatim i u većem delu Azije.

„Upotreba štapića je svakako izraz prefinjenosti“, smatra francuski sociolog i antropolog Žan Pjer Pulen, autor „Rečnika prehrambenih kultura“, za razliku od nekadašnjih evropskih trpeza na kojima su se namirnice sekle oružjem kako bi se istakao način na koji je aristokratija prigrabila vlast u državi, a to je nasilje.

U Kini se, pak, napredovanje na društevnoj lestvici ostvarivalo izučavanjem matematike i poezije.

Hladnom oružju - noževima i viljuškama, tako nije bilo mesto na stolu. „Nasilje“ se zadržavalo u kuhinji gde su se namirnice sekle, ne samo iz praktičnih razloga, već i da bi se izbeglo da gostu bude prinet velik komad mesa koji bi ga potsetio na ubijenu životinju“, dodaje Pulen.

Korišćenje štapića upućuje na blagost i dobronamernost, naveo je Pulen u izjavi za Frans anter.

Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car Ju Veliki koji je strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka.

Jednom prilikom je bio toliko gladan da nije mogao da sačeka da se jelo ohladi te je iščupao dve grančice s kojima se poslužio kao hvataljkom, dodaje Pulen.

Mada se svi istoričari ne slažu oko porekla štapića, jedno je sigurno - jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju.

Naime, njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas