Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како убрзати процес кисељења купуса? Корисни савети за омиљену зимницу међу Србима

Без киселог купуса не можемо да замислимо зиму, а ако ове године правите зимницу, битно је да цео процес кисељења обавите како треба, јер се само тако неће покварити

1700751166_shutterstock_110543294.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Од киселог купуса се праве неки од традиционалних специјалитета, као што су сарма или подварак, а он садржи и доста витамина и минерала. Ако желите да убрзате процес кисељења онда додајте шећер, а разно поврће или зачини могу драстично да побољшају укус купуса. Прочитајте и како да купус поприми жуту боју. 

Који купус је погодан за кисељење?

Најбоље је изабрати средње и касне сорте белог купуса. Садрже више шећера, који је неопходан за ферментацију. Главе купуса треба да буду густе, са јаким листовима. Грубе горње и оболеле листове немојте да користите.

Са чиме кисели купус?

Со је неопоходна ако желите да укислите купус и ако желите да дуже траје. Обично иде једна кашика на килограм купуса. Такође, додаје се и шаргарепа, а на килограм купуса обично иде неких 100 г, а уз њу или уместо ње можете да додате и цвеклу или бундеву, јабуку, ловоров лист, млевену црвену паприку, мирођију, ким, рен, листове рибизле или неки други зачин. Наравно, не користите све одједном.  

Одаберите праву посуду

Најбоље је да купус киселите у бурету, али могу да послуже и стаклене тегле или емајлиране посуде. Избегавајте алуминијумске посуде јер у њима купус добија сиву боју и имаће непријатан укус. 

Како убрзати процес кисељења? 

Кисели купус се чува на собној температури (19-22°Ц), а ако га ставите на топлије место убрзаћете процес ферментације, а процес убрзава и додавање шећера у буре. За 1 кг купуса довољно је 1/2 кашичице. Купусу ће требати 2-7 дана да се укисели, а за то време скидајте пену. Ово се највише односи на сецкани купус рибанац, целим главицама је потребно минимум две недеље. 

Купус може да се кисели и без соли, само је потребно да посуду напуните кључалом водом и оставите под притиском. Само водите рачуна, јер овако кисељен купус има мањи рок трајања, јер је со конзерванс.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas