Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ево како ПРАВИЛНО да припремите јаја, јер све оно што смо радили било је ПОГРЕШНО

Јаја се могу наћи на скоро свакој листи здраве хране: пуна су беланчевина, витамина, минерала и здравих масти.

1610398104_Depositphotos_27280507_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Међутим, многи нутриционисти су мишљења да неправилно кувана јаја не само да нису добра за тело, већ могу и озбиљно да му наштете. Да ли је то тачно и како скувати јаја како би се од њих извукла само корист?

Прочитајте још: Мислили сте да знате, а ми вас питамо: Како се правилно једе ПИЦА? Не ухвати се за корицу!

На ово питање је тешко дати недвосмислен одговор, јер неколико фактора утиче на корист (и штету) јаја. На пример, продужени топлотни третман - дуго кључање у врућој води или печење у рерни - повећава апсорпцију беланца. Ово је веома важно, јер је беланчевина „комплетна“ - садржи све аминокиселине есенцијалне за тело.

С друге стране, продуженом топлотном обрадом уништавају се и друге корисне супстанце садржане у јајима. Дакле, током дугог кључања, пржења или печења, јаја губе од 12% до 61% витамина, минерала и антиоксиданата. Да би се ови губици свели на минимум, препоручује се употреба виших температура и краћег времена кувања, али у овом случају долази до интензивне оксидације холестерола, богатог жуманцем, што нема најбољи ефекат на здравље кардиоваскуларног система.

Стручњаци препоручују давање предности тврдо куваним јајима и пошираним јајима.

Немогуће је у потпуности избећи процесе разградње хранљивих састојака или оксидације холестерола на било који начин, међутим, можете одабрати методе кувања јаја у којима ће штета за тело од ових процеса бити минимална.

Прочитајте још: Постоји начин да ручак не ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Користите предмет који сви имамо у кухињи

Стручњаци препоручују давање предности тврдо куваним јајима и пошираним јајима. Ово су најједноставнији начини кувања јаја којима нису потребне превисоке температуре или предуга топлотна обрада.

Љубитељима омлета се саветује да смање употребу млека, кајмака и других млечних производа (ово повећава оптерећење срца), али напротив, боље је додати још поврћа - оно ће помоћи да се надокнаде сви витамини и антиоксиданти изгубљени током процеса кувања. Пржите јаја у сувој посуди или уз додатак природних уља - она ​​не оксидишу и не стварају додатни стрес за тело.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas