Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗИМСКЕ НАМИРНИЦЕ

Нека увек буду на менију: ПЕТ намирница које греју тело током ХЛАДНИХ ДАНА

Ове намирнице имају бројна благотворна дејства, а једно од њих је и то што помажу у процесу термогенезе, односно доприносе загревању тела током зимског периода.

1638295265_shutterstock_1240472755.jpg
Фото: Sutterstock
Oglas

Јасно је да храна утиче на људски организам на безброј начина, а један од њих тиче се и терморегулације. 

Таква храна се обично дуже вари, што подстиче процес термогенезе, односно стварање топлоте у организму.

Прочитајте још: КАФА греје тело боље него чај или алкохол, али не због тога што је ВРУЋА, већ због ОВОГ састојка

Саветује се да током зиме уносите храну богату здравим мастима, протеинима и угљеним хидратима, односно сложеним намирницама које се обрађују у организму нешто дуже.

Банане

Ова воћка садржи велике количине витамина Б и магнезијума, који су важни за нормално функционисање штитне и надбубрежне жлезде, које учествују у терморегулацији. Поред тога, оне ће вам побољшати меморију и расположење и помоћи да лакше утонете у сан.

Ђумбир

Корен ове биљке спада у најздравије дарове природе, а једна од предности ђумбира је и то што стимулише термогенезу. Уз то, има и дијафоретско дејство, што значи да помаже телу да се загреје изнутра и подстакне знојење.

Зобена каша

Започните хладни зимски дан зобеном кашом како бисте се загрејали за почетак новог радног дана. Ова житарица одличан је извор влакана, благотворно делује код људи који имају висок холестерол и пружа осећај ситости.

Кафа

Кофеин може да има многе предности, а једна од њих је и то што убрзава метаболизам и тиме повећава телесну температуру. Веровали ли не, ледена кафа још је ефикаснија јер има више кофеина. Наравно, у децембру ћете се радије окренути врућој или топлој кафи, која ће значајно помоћи у загревању тела.

Црвено месо

Јагњетина, свињетина и говедина одлични су извори гвожђа, минерала који преноси кисеоник кроз организам, а људи с мањком гвожђа често имају хладне руке и стопала или се лако замарају. Дакле, више гвожђа значи и топлије тело. Поред тога, црвено месо обилује и витамином Б12, који доприноси здрављу нервног система и јачем имунитету.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas