Грчки јогурт садржи високе нивое протеина уз низак садржај масти, помажући у смањењу уноса калорија током дана
Избор правих намирница за доручак може вам знатно олакшати пут према виткијој фигури. Један чак називају и "разбијач сала".
Доручак је основа здравог дана. Он покреће метаболизам, а уз правилан избор намирница, килограми ће се топити без пуно труда. Кључно је конзумирати храну која нас дуго држи ситима и осигурава довољно енергије за цео дан.
А која је то чаробна група намирница? Одговор је јасан – протеини.
Бројна истраживања су открила да ће јутарњи оброци богати протеинима подстаћи већу потрошњу калорија. Осим тога, протеини смањују ризик од напада глади током послеподнева. Према речима стручњака, грчки јогурт и јаја идеални су састојци за дијетални доручак.
Грчки јогурт садржи велику количину протеина, а низак удео масти и шећера. Наравно, важно је проверити ради ли се о пуномасном или обраном млеку, јер то има директан утицај на број калорија које уносимо.
У студији у којој је учествовало 20 жена откривено је да су оне које су јеле грчки јогурт мање гладовале током дана, па су тако унеле 100 калорија мање. Још једна студија потврдила је ову чињеницу. Учесници који су месец дана редовно конзумирали грчки јогурт постигли су боље резултате када је у питању губитак килограма од оних који нису доручковали грчки јогурт.
Јаја су такође здрава и протеинима богата намирница која ће вас дуго држати ситима. Одличан су извор биотина, важног нутријента који се користи у метаболизму масти и шећера. Такође је познат као витамин Б7 или витамин Х.
Кајгана, поширана јаја, кувана – много је начина за припрему ове намирнице, а стручњаци су открили који је најздравији.
Према истраживању објављеном у Тхе Јоурнал оф Нутритион, јаја ће најбоље сачувати своју храњиву вредност ако се конзумирају кувана. Кување јаја такође уништава могућу салмонелу и подиже ниво протеина у њима за чак 40 посто, због чега се осећамо сити.
Ако се јаја припремају у облику омлета или кајгане, што подразумева врло високе температуре и количине уља или масти, смањује се ниво витамина и антиоксиданса у њима, а уједно се активира ниво холестерола, што повећава ризик од срчаних болести.
(Сторy.хр)