Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Печурке перете, ЧЕТКАТЕ или сечете? Само је ОВАЈ начин ЧИШЋЕЊА правилан

Многи се плаше да гљуве перу водом, ево одговора да ли су у праву.

1601294525_Depositphotos_170677172_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Препуне протеина и минерала, међу којима су цинк, фосфор, селен и калијум, витамина Б и Д, са ниским процентом масноће, печурке су идеалне за примену у дијетама, али и за јачање имунитета и борбу са најтежим болестима.

Поседују антиканцерогена, антивирусна и профилатичка својства, а одличне су савезнице и у борби са кардиоваскуларним болестима. Наравно, говоримо о јестивим печуркама.

Прочитајте још: Чули сте за СОС од ВИШАЊА, а сада можете и да га НАПРАВИТЕ (ФОТО)

Шампињони у рерни
Уколико желите да једете сирове шампињоне (најлакше се варе свеже, од свих врста печурака) након уклањања честица земље, песка и других загађивача прањем, можете их убацити у рерну загрејану на 200 степени, на само 30-60 секунди. На овај начин биће потпуно дезинфиковане и спремне за пресну употребу.

Ко год воли да их једе сигурно се, пре њихове припреме, запитао где су расле и чиме су све запрљане. Многи чак избегавају да их сами припремају, плашећи се да их неће довољно добро опрати. Постоји неколико начина чишћења печурки, а сваки од њих је исправан. На вама је да одаберете.

Четком или салветом скините прљавштину.

Четкање

Земљу или прашину са печурака можете да скинете влажном памучном крпом или четком. У оба случаја, нежним покретима уклањајте прљавштину, да бисте им сачували облик и укус, који се највећим делом "крије" у горњим слојевима плода.

Љушћење
Уколико сте наоружани стрпљењем печурке можете и да љуштите, ножем или прибором за чишћење кромпира. Тако ћете сигурно скинути све нечистоће, али и довести до тога да оне брзо промене боју.

Прање

Многи избегавају да перу гљиве, мислећи да ће, због сунђерасте структуре, упити превише воде и потом бити незгодне за припрему.

Потопите их у слану воду - скида прљавштину

Тачно је да упију воду, а Харолд Макги, амерички аутор књига које се баве хемијом и историјатом хране и кувања, доказао је и колико - потопио је 252 грама свежих печурака у воду, и након пет минута поново их измерио.

Прочитајте још: СПАНАЋ према рецепту Морнара ПОПАЈА: Деца ће тражити још! (ФОТО)

Занимљиво је да су упиле само шест грама воде, односно 1/16 кашичице. Још један од начина прања је да их потопите у посољену воду и оставите 10 минута да одстоје. Со ће на овај начин скинути и најтврдокорнију прљавштину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas