Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нутриционисти кажу да је ово поврће ЗДРАВИЈЕ КУВАНО, али обратите пажњу да не претерате

Иако се све више промовише употреба сирове хране или минималног кувања намирница како би се из њих извукло што више нутријената, понекад је намирницу потребно скувати да би била здравија.

1749735229_shutterstock_2126667791.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према нутриционистима, то је због тога што се кувањем разбија тврда ћелијска структура, што олакшава апсорпцију хранљивих материја.

Ипак, нутриционисти наглашавају да треба бити пажљив с поврћем - скувајте га, али пазите да га не прекувате.

 Шаргарепа

Грицкајући свежу шаргарепу, апсорбоваћемо мање од пет одсто вредног антиоксиданса каротена, док ћемо, с друге стране, унети и до пет пута већу количину истог састојка из куване шаргарепе. Друга истраживања опет показују да кувањем овог поврћа долази до потпуног губитка исто тако важног антиоксиданса - полифенола, па постаје очигледно да ће термичка обрада позитивно деловати на једне, а негативно на друге састојке.

Парадајз

Ако једете кувани парадајз, апсорбоваћете већи ниво ликопена, који има одлична антиоксидативна својства и смањује ризик од настанка рака.

Печурке

Загревање печурака, било да правите сос, било роштиљ или вариво, ослобађа калијум, који је важан у изградњи и одржавању здравља мишића. Међутим, након једне термичке обраде није пожељно поново их подгревати.

Кељ

Сирови кељ је веома тежак за варење. Кувањем овог поврћа повећава се ниво витамина А и К и влакана у њему.

 Спанаћ

Ако спанаћ кратко прокувате, лакше ћете апсорбовати калцијум, гвожђе и магнезијум. Спанаћ у салати можете јести и свеж, нарочито кад је млад, али тако ћете много теже апсорбовати хранљиве материје. Ово поврће, баш као и печурке, није пожељно касније подгревати.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas