Да би вам колачи били мекани и ваздушасти битно је да састојци буду собне температуре.

Када правимо колаче, торте или мафине, увек користимо састојке попут јаја, млека, путера и јогурта на собној температури. То омогућава боље сједињавање састојака, равномерно дизање теста и мекану текстуру.
Како то да примените у пракси?
Извадите састојке из фрижидера барем 30 минута пре припреме.
Путер ће постати довољно мекан да га лако умутите са шећером, стварајући кремасту основу.
Јаја на собној температури дају више волумена приликом мућења.
Ако сте у журби и заборавили да извадите састојке:
За путер: Ставите га у микроталасну на 5-10 секунди, или га исецкајте на ситне коцкице како би се брже загрејао.
За јаја: Ставите их у чинију са млаком (не врућом) водом на 5-10 минута.
Бонус савет за печење:
Ако желите још ваздушастије колаче, просејте брашно са прашком за пециво и какаом (ако га користите). Просејавањем се уноси ваздух у тесто, што помаже бољем дизању колача. Применом овог трика, ваши колачи и торте ће бити меки и лагани као из посластичарнице!
(Ствар укуса)