· · Коментара: 0
ЗАНИМЉИВО

Укус СИРА зависи од МУЗИКЕ: Научници спровели чудан експеримент, и дошли до невероватних открића

У зависности од музике која му је пуштана током сазревања, сир је мењао укус.

1624044950_cheese-platter-6153716_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Необичан експеримент спроведен у Швајцарској под називом "Цхеесе ин Сурроунд Соунд" показао је да излагање сазревајућег сира музици резултира бољим укусом.

Студија је спроведена јер су научници хтели да испитају како микроорганизми који дају укус сиру могу да реагују на различите врсте звучних таласа.

Прочитајте још: Кратки водич за божанску капљицу: Упарите сиреве уз вина

Током тестирања, девет идентичних колутова ементалера од 22 килограма стављено је у појединачне дрвене сандуке и пуштано им је пет различитих музичких жанрова и три различите фреквенције (висока, средња, ниска).

Фото: Пиксабеј

Сваком комаду сира је додељена песма коју је "слушао" 24 сата током процеса сазревања, и тако шест месеци. Неке од мелодија биле су Моцартова "Чаробна фрула", Лед Цепелин "Стаирwаy то Хеавен" и "Трибе Цаллед Qуест" – "Јазз (Wе гот гот)".

Ови акустични колутови сирева затим су подвргнути испитивањима прехрамбених технолога са Универзитета примењених наука у Цириху. Закључено је да "сиреви изложени музици имају опште блажи укус у поређењу с контролним узорцима који нису били изложени".

Разлике су биле врло јасне, што се тиче текстуре, укуса и изгледа.

Хип-хоп узорак био је најукуснији од свих сирева изложених музици, рекли су истраживачи.

Ти невероватни резултати показују како биоакустични утицај звучних таласа утиче на метаболичке процесе у сиру.

Сиреви су затим представљени висококвалификованим кулинарским стручњацима у тесту слепог укуса. Утврдили су да су сиреви који су били изложени ниским фреквенцијама били слађи од осталих.

"За кувара попут мене ови резултати су фасцинантни. То нам отвара нове путеве у смислу креативног рада с храном у будућности", рекао је швајцарски кувар Бењамин Лизи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.