Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Ukus SIRA zavisi od MUZIKE: Naučnici sproveli čudan eksperiment, i došli do neverovatnih otkrića

U zavisnosti od muzike koja mu je puštana tokom sazrevanja, sir je menjao ukus.

1624044950_cheese-platter-6153716_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Neobičan eksperiment sproveden u Švajcarskoj pod nazivom "Cheese in Surround Sound" pokazao je da izlaganje sazrevajućeg sira muzici rezultira boljim ukusom.

Studija je sprovedena jer su naučnici hteli da ispitaju kako mikroorganizmi koji daju ukus siru mogu da reaguju na različite vrste zvučnih talasa.

Pročitajte još: Kratki vodič za božansku kapljicu: Uparite sireve uz vina

Tokom testiranja, devet identičnih kolutova ementalera od 22 kilograma stavljeno je u pojedinačne drvene sanduke i puštano im je pet različitih muzičkih žanrova i tri različite frekvencije (visoka, srednja, niska).

Foto: Piksabej

Svakom komadu sira je dodeljena pesma koju je "slušao" 24 sata tokom procesa sazrevanja, i tako šest meseci. Neke od melodija bile su Mocartova "Čarobna frula", Led Cepelin "Stairway to Heaven" i "Tribe Called Quest" – "Jazz (We got got)".

Ovi akustični kolutovi sireva zatim su podvrgnuti ispitivanjima prehrambenih tehnologa sa Univerziteta primenjenih nauka u Cirihu. Zaključeno je da "sirevi izloženi muzici imaju opšte blaži ukus u poređenju s kontrolnim uzorcima koji nisu bili izloženi".

Razlike su bile vrlo jasne, što se tiče teksture, ukusa i izgleda.

Hip-hop uzorak bio je najukusniji od svih sireva izloženih muzici, rekli su istraživači.

Ti neverovatni rezultati pokazuju kako bioakustični uticaj zvučnih talasa utiče na metaboličke procese u siru.

Sirevi su zatim predstavljeni visokokvalifikovanim kulinarskim stručnjacima u testu slepog ukusa. Utvrdili su da su sirevi koji su bili izloženi niskim frekvencijama bili slađi od ostalih.

"Za kuvara poput mene ovi rezultati su fascinantni. To nam otvara nove puteve u smislu kreativnog rada s hranom u budućnosti", rekao je švajcarski kuvar Benjamin Lizi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas