· · Коментари: 1
ГРЧКА

Више од милион Срба лане летовало је у Грчкој, а ево шта је најновији ХИТ у овој земљи

Скоро милион српских туриста летовало је 2019. године у Грчкој, што је повећање од десет одсто у односу на претходну годину

Depositphotos_108670540_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Иако су од прошле године у Грчкој у тренду потпуно нова одредишта и другачији начин одмора, српски туристи и даље највише воле север Егејског мора.

Осмех испод бркова

Грчка је омиљена дестинација српских туриста и број наших туриста на Егејском мору сваке године је све већи. Међутим, Софија Лазариду, директорка Туристичке организације Грчке, сматра да не треба увек истицати бројке и статистичке податке, већ срдачан однос који имају грчки домаћини и српски гости.

Прочитајте још: Цвијета је била у Долини СМРТИ из које се многи нису ВРАТИЛИ, а прочитајте како је она УСПЕЛА

Зевс је заштиник туриста
Култура, гастрономија и гостопримство су кључни састојци грчког туризма.Грчка је модерна и традиционална, разнолика и богата, а гостопримство на грчком  “philoxenia” нам је у генима – каже Лазариду.- Бог Зевс је називан и „Zeus Xenios“, јер је био заштитник путника, односно туриста!

Лазариду сматра да главни разлог зашто српски туристи већ деценијама обожавају Грчку лежи у  безбедности, коју пружа ова земља, али и међусобној блискости, јер наше госте у овој земљи увек дочекују са осмехом.

- Грчка нуди највише избора и најразличитији одмор од осталих одредишта у Медитерану по свачијем укусу, од луксуза до приступачног летовања за свачији џеп, али српским туристима се највише допада међусобно разумевање које имају са домаћинима - каже Лазариду.
 

Грчка има 3.000 острва и 13.767 километара обале

Последњих година Грчка полако мења имиџ и од дестинације која је чувена по мору и сунцу, полако постаје одредиште на којем сезона траје 365 дана. Поред "градског предаха", изузетно је попуалрно пешачење по Олимпу и осталим планинама, кајакинг, роњење и активан одмор.

Софија Лазариду: Када сте у Грчкој поручујте локалну храну и осетите аутентичне мирисе и укусе Фото: Лична архива

Папуцаки и сиртаки

Грчка све више промовише унутрашњост земље која има пријатнију климу од врелих летовалишта, нуди  зенило, јединствена села, богату историју, насмејане људе и невероватну локалну различитост.

Рани букинг плануо
према подацима ЈУТА до новогодишњих празника 30.000 српских туриста већ је уплатило летовање у Грчкој.- Грчка је читав свет дестинација и свака је различита - каже Лазариду.- Ми смо најчувеније одредиште за летовање и прави водени рај, јер имамо 3.000 острва и бесконачну обалу. Слободно одаберите своје парче песка на којем ћете спустити пешкир.

Унутрашњост Грчке, каже Лазариду, крије реке и језера, замкове и манастире, кањоне и винограде.
Пошто су Грци међу најдуговечнијим Европљанима већ годинама се верује да је узрок томе медитеранска храна која се базира на маслиновом уљу.
- Традиционалну грчку гастрономију чине маслине, риба, воће, поврће, месо и вино, а када се томе додају мед и јогурт, јасно је зашто смо ми Грци толико дуговечни – истиче Лазариду.
Она каже да грчки сто у кафани подсећа на шарену слику насликану да пружи уживање. Од античког доба до данас, грчка филозофија "срећног живота" је дружење, ритуано дељења са драгим особама и опуштена атмосфера.
- Када путујете по Грчкој увек поручујте локалну храну да би осетили свеже мирисе и нове укусе – саветује Лазариду.

Прочитајте још: Петком у Сремској Митровици сви једу РИМСКИ ХЛЕБ, шта мислите зашто?

У Националној асоцијацији туристичких агенција ЈУТА очекују да ће и предстојећег лета највећи број српских туриста летовати у Грчкој.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.