· · Коментари: 0
KASPERSKY УПОЗОРАВА

Заштитите се: Како корона вирус утиче на повећање сајбер криминала?

Владе и компаније широм света све више подстичу рад од куће у покушају да успоре ширење корона вируса, али овај начин рада доноси бројне безбедоносне ризике

Untitled.png
Фото: пиxабаy

Рад од куће један је од покушаја да се успори експанзивно ширење корона вируса. Препорука да компаније дозволе већем броју људи него икада раније да раде на даљину доводи у питање безбедност око даљинског приступа корпоративним системима.

Прочитајте још: Да ли сте ВИРТУЕЛНИ хрчак? Могуће је да имате ПРОБЛЕМ, а да нисте ни свесни

Једном када се уређаји изнесу изван мрежне инфраструктуре компаније и повежу се на нове мреже и WiFi, ризици се шире и повећавају.

Kaspersky заштита
Kaspersky, као глобална сајбер безбедносна компанија, производи најпознатија безбедносна решења која штите компаније, критичне инфраструктуре, државне институције и потрошаче широм света. Више од 400 милиона корисника заштићено је технологијом компаније Касперскy, док преко 270.000 корпоративних клијената користи наше услуге како би заштитили своје вредне информације. 

Постоји неколико једноставних корака који се могу предузети за смањење сајбер ризика повезаних са радом од куће. Из компаније Kaspersky саветују следеће:

  • Обезбедите VPN како би се особље безбедно повезало на корпоративну мрежу
  • Сви корпоративни уређаји, мобилни телефони и лаптопови би требало да буду заштићени одговарајућим безбедносним софтвером, укључујуц́и мобилне уређаје (на пример, омогућавање брисања података са уређаја који су изгубљени или украдени, раздвајање личних и пословних података)
  • Имплементирајте најновија ажурирања оперативних система и апликација
  • Ограничите право приступа људима који имају могућност да се улогују на корпоративну мрежу
  • Постарајте се да је особље свесно опасности реаговања на нежељене поруке

 


Фото: пиxбаy

- Компанијама саветујемо да буду посебно пажљиве у овом тренутку и да се постарају да ће запослени који раде од куће бити опрезни - каже Дејвид Ем, главни безбедносни истраживач у компанији Kaspersky.

Прочитајте још: Знате ли како да инсталирате ДАРК МОД на Вац апу? Ништа лакше

Осим све већег броја људи који раде на даљину, видели смо и сајбер криминалце који покушавају да се искористе вирус, скривајући злонамерне датотеке у документима који се односе на болест. Дакле, због овог опортунистичког приступа криминалаца и промена радних навика, било би мудро да компаније у овом тренутку буду изузетно опрезне - објашњава Дејвид Ем.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.