Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ БЕЗ БАТЕ: Легендарни глумац Данило Стојковић ни у највећој болести није се одрекао ОВА ДВА ПОРОКА

На данашњи дан, 16. марта 2002. напустио нас је Данило Бата Стојковић, права легенда глумишта и човек који наставља да нас очарава глумачким бравурама

1647419289_13041_danilo-b_ig.jpg
Фото: Архив Новости
Oglas

Неколико дана пред смрт је одиграо и последњу представу у Звездара театру и улогом Луке Лабана у "Професионалцу“, Душана Ковачевића заувек се опростио од своје публике.

"Прошло је двадесет година од одласка Бате Стојковића из позоришног и филмског света који је био његов најважнији део живота. Опростили смо се са великим и драгим глумцем 16. марта 2002. године. Сећање на нашег пријатеља је скоро свакодневно: гледамо га у незаборавним филмским улогама које су антологија југословенског и српског филма, или кад улазимо на Велику сцену Звездара театра која носи име Данила Бате Стојковића…на тој сцени Бата је одиграо више од хиљаду представа. Позориште је Бати било његова најлепша кућа и најважнија вера. Брзо је прошло двадесет година од растанка са господином који нам увек измами осмех кад га се сетимо. Тако је било од како није са нама и тако ће бити за многа будућа времена, јер су вредна уметничка дела најлепши и најдуговечнији траг нашег постојања.“, рекао је Душан Ковачевић, Батин пријатељ и директор Звездара театра, поводом двадесетогодишњице одласка великана српског глумишта.

Живот је посветио глуми. Волео ју је и није се одрицао ње ни десет дана пред смрт. Умро је на данашњи дан 2002. године. И када је имао проблема са здрављем од две ствари није одустајао- цигарета и глуме.

Прочитајте још: Звезда "Моћних ренџера" Ејми Џонсон изгледа НЕВЕРОВАТНО 29 година од завршетка серије (ФОТО)

Пушио је по три-четири кутије дневно. Ни у болести није престао. Захваљујући професору Божини Радевићу, три-четири пута је спасен великих мука. Имао је девет интервенција, али одлазак на представе напросто га је дизао из мртвих. Последњих дана живота није желео ни о чему да прича сем о позоришту и фудбалу.

Бата је био глумац који је на снимањима говорио искључиво онолико колико је било потребно. Ни речи више или мање

На једној од последњих представа лекари су седели у првом реду јер Бата није хтео да одустане од глуме, иако су му они забранили. Морали су да воде рачуна о његовом здрављу на тај начин.

"Неки кажу: „Одиграм једну представу пет пута, и више ми се не игра“. Мени се тек игра кад играм двестосту! Само мислим на тристоту! Кажу: „Како ти није досадно?“. Како - досадно! Па, стално има посла око улоге. То је као кад имаш стан, па га једанпут почистиш и кажеш: довољно је за цео живот. Кад добро одиграм представу, ја не могу да заспим целу ноћ. Кад играм лоше, по мом неком убеђењу, одмах заспим - да заборавим. Мада ме сутрадан то кљуца", говорио је Бата.

Био је прави боем. Рођендане је славио уз пријатеље у кафани, а од 1994. је то стално чинио у кафани у Врњачкој Бањи.

"Волео је највише розе са пуно леда. Дешавало се да у шанку остави камару пара, за сваки случај, ако се заборави или друштво нема да плати. Волео је да завири у кухињу и много је волео Бању. И после толико година од његовог одласка ми Врњчани који смо га познавали још га неизмерно волимо", овако је говорила Стана - Цица Симић, власница ресторана у којем је Бата често седео и славио.

Љубав коју су он и његова супруга Олга имали, колеге и пријатељи су често описивали као нестварну

Колеге чувају само најлепше успомене на њега и памте га као човека који је водио рачуна о томе шта и колико прича, чак и када је на самом снимању.

"Бата је био глумац који је на снимањима говорио искључиво онолико колико је било потребно. Ни речи више или мање. Слика када Бата пада на сцени, последњој на којој смо играли, никада ми није изашла из главе. Зато нисам могла ни у болници да га обилазим јер нисам желела да га видим таквог. Желела сам да увек у сећању имам оног мог Данила", испричала је Мира Бањац.

Бата је свој живот посветио и породици. Љубав коју су он и његова супруга Олга имали, колеге и пријатељи су често описивали као нестварну.

Одиграо је више од 80 позоришних улога и снимио 68 филмова, више од 50 телевизијских драма и 20 серија. Многе од њих данас чине антологију и историју српског позоришта и кинематографије.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas