Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕСАНИЦА

АУТИСТИЧНА деца имају проблем са СПАВАЊЕМ, ево како да им ПОМОГНЕТЕ

Малишани са аутизмом најчешће имају проблем са спавањем, што доводи до проблема у понашању - показала је студија стручњака са Универзитета у Мисурију.

1598198738_Depositphotos_223486400_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ранија истраживања су показала да већина деце са овим обољењем тешко успева да одржи сан током ноћи, као и да током дана имају честе осцилације у понашању - наводи Мајкл Мазурек, клинички психолог и коаутор студије.

Прочитајте још: КОНАЧНО: Откривено шта је узрок неподношљивог ХРКАЊА! Ко ОВО једе НОЋУ СТРУЖЕ

- Моја колегиница Кристина Сол и ја смо покушали да утврдимо ту везу, испитујући више од 80 родитеља деце са аутизмом - истиче Мазурек.

Разговарали су о проблемима са којима се њихови малишани суочавају - од немогућности да заспе, преко честог буђења ноћу и раног устајања, а онда су прешли на испитивање о агресивном понашању, нервози, хиперактивности, одсуству пажње... Јер претпоставка је била да то мора да буде у корелацији.

Деца која лоше спавају су хиперактивна дању.

Научници су управо на основу тога дошли до закључка да неспавање поспешује критично понашање аутистичне деце, која у току дана показују сталне промене у расположењу. Најпроблематичније се понашају малишани који се током ноћи често буде, па им је најтеже да успоставе контролу над својим гестовима и расположењем, показујући нервозу и агресију.

Прочитајте још: ДЕТЕ које расте у кући БЕЗ КЊИГА развија ОПАСНУ НАВИКУ

- Значајно је да се родитељи потруде да малишане успевају и да мотре на њих током ноћи, како би преко дана били боље воље и успевали да задрже пажњу. Уосталом, недостатак сна је проблем код свих, од деце до одраслих, јер без квалитетног спавања тешко да можемо да говоримо о стабилном понашању - наводи Мазурек.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas