Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Ако се дете ПЛАШИ МРАКА, постоји пет могући решења за превазилажење страха!

Да ли се ваша деца плаше мрака? Издвајамо лаке трикове да помогнете детету да превазиђе овај страх!

1608564087_Depositphotos_265886664_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Најновија студија је показала да се је страх од марака један од 5 највећих страхова код деце. Клинци страх од мрака замишљају као појаву чудовишта из таме, поготово када виде застражујуће сенке. Иако многи временом овај страх превазиђу, ситуација док је он присутан није нимало лака. Стога, научници су издвојили неколико начина који вам могу помоћи да смирите децу.

Слушајте своје дете

Уколико вам се малишан пожали да се испод кревета крије бабарога, немојте одбацивати ту његову мисао, већ погледајте. Не само да ћете тако убедити дете да му се ипак учинило, већ ћете изградити поверење са малишаном. Озбиљно схватите дететов страх и слушајте га када вам о њему прича. Постепено му објашњавајте да чудовишта и бабароге не постоје и да је мрак нормална појава. Уверите дете да је на сигурном, да сте ви ту и да нема чега да се боји.

Питајте га због чега се осећа уплашено, покушајте да разумете његову бригу и разговарајте са њим.

Прочитајте још: Стручњаци објаснили: Зашто је лоше да љубите децу у уста

Похвалите своје дете
Позитивно размишљање и став подршке могу допринети да ваше дете осећа сигурност са ваше стране и да постепено страхови нестану. Трудите се да размишљате позитивно јер ће се такве вибрације пренети на дете - будите сигурни у то! Подстакните жељу за превазилажењем страха у малиши и видећете резултате. Похвалите дете када видите да напредује и подржите га у томе.

Ноћно светло 

Постоји мноштво интересантних ноћних светала која могу помоћии детету да се опусти и осети сигурним. Разне светиљкице у облику животиња, звездица могу бити од користи, а постоје и налепнице које залепите на зид или плафон (оне благо осветљавају простор). Такве светиљкице ће помоћи детету да се креће у току ноћи (до тоалета или до вас).

Играјте се у мраку

Ваше дете може мрак видети као нешто застрашујуц́е и опасно, али можете да промените начин на који малиша види своју собу и како се осец́а у њој . На пример, можете да изведете луткарске представе у сенци, можете покретима руку у сенци представити зеку или неки занимљив облик. Тако ће научити да свака сенка није нужно страшило или бабарога (као и да они не постоје), већ да можда чивилук или неки други предмети бацају своју сенку.

Уз игрице сенки дете ће схватити да мрак није нешто страшно, већ да може да буде и забаван.

Прочитајте још: Знаци који упозоравају да он има проблема са алкохолом!

Трик од 10 секунди

Разлог због којег се ваше дете плаши мрака можда се заправо не заснива на страху од саме таме вец́ на преласку у њу. Када изненада искључите светло, ваше очи ослепе на неколико секунди јер треба да се прилагоде тами. То су секунде када се дете узнемири. Постоји трик којим можете да покушате да помогнете детету да се лакше прилагоди мраку. Замолите дете да затвори очи док су светла још увек упаљена. Затим их искључите, ставите руке детету на очи и замолите их да броје до 10 са вама. Када завршите, замолите их да отворе очи. Када то ураде, соба неће изгледати тако мрачно као пре, посебно са ноц́ним светлом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas