Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате навику да ПУЦКЕТАТЕ ПРСТИМА? Стручњаци открили како то утиче на здравље зглобова

Стручњаци су открили да ли је ова навика заиста штетна

1668258985_profimedia-0622575302.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Сећате се можда, ако сте једни од оних који су обожавали као мали да ломе прсте, да су нам старији говорили да никако то не радимо и да није здраво. Али, да ли је то само мит или се крије нешто друго иза тога, попут артритиса?

Стручњаци су објаснили због чега необичан звук пуцкетања настаје и да ли је ломљење прстију штетно за здравље.

"Звук који производи пуцкетање зглобова долази од мехуриц́а азота у синовијалној течности која се налази у зглобовима", рекао је др Џејсон Либовиц, специјалиста за реуматологију из Њу Џерсија и додао да је синовијална течност природна супстанца која помаже у подмазивању зглобова и која омогућава здраво кретање. Када пуцкамо зглобовима, стварамо тзв. негативан притисак, што доводи до стварања мехуриц́а у течности. Док су стручњаци раније веровали да је се звук пуцкетања јавља због колапса ваздуха у зглобовима, новија истраживања указују да звук заправо може да потиче од њиховог формирања.

Прочитајте још: Придржавајте се једноставног правила "80/20" и спречите преједање: Можете повећати и шансе да доживите дубоку старост

"Овај феномен се јавља првенствено у малим зглобовима шака и фасетним зглобовима у кичми", објаснио је др Роберт Хиланд и додао да људи са лабавијим зглобовима не могу да створе довољно негативног притиск, те њима они неће "пуцкетати". Међутим, то не можете изнова и изнова да радите, јер је потребно да прође 20 минута  како би се шупљине поново испуниле ваздухом.

Међутим да ли оно изазива артритис - упалу или оштец́ење зглобова?

"Нема доказа да је пуцање зглобова повезано са развојем артритиса, тако да то није ни на који очигледан начин лоше за нечије здравље", објаснио је Либовиц. Многе студије током година нису успеле да пронађу било какву повезаност између пуцања зглобова и артритиса. Онда се поставља питање, да ли пуцкетање прстију изазива неке друге здравстевне проблеме?

Прочитајте још: Тест који показује колико СТРЕСА доживљавате: Резултати ће вам рећи да ли треба да повучете кочницу

И доктор Скот Зашин из Даласа потврдио је да нема доказа да пуцање зглобова може да изазове артритис, али код неких људи може да оштети тетиве које повезују мишиће са костима. Истраживање из 1990. открило је да би пуцкетање зглобова могло да буде повезано са отеченим рукама и ослабљеним стиском. Такође, стручњаци су напоменули да пуцкетање зглобова врло лако може да прерасте у навику, те ипак покушајте да је избегавате, јер до сада није доказано да је оно добро за зглобове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas