Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

Витамин Ц је кључан за одржавање јаког имуног система

1664026696_apostolos-vamvouras-tUnMgIHHTQY-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Витамин Ц је есенцијална хранљива материја која мора да се конзумира редовно како би се спречила њена дефицијенција у организму. Иако је мањак витамина Ц релативно ретка појава у развијеним земљама, с обзиром на достпуност свеже хране која садржи овај витамин у обиљу, он је ипак увек могућ. Тако је утврђено да у Америци око седам посто одраслих пати од недостатка витамина Ц.

Прочитајте још: Сок од КУПУСА вам може бити користан савезник: Вековима се користи као НАРОДНИ лек, а помаже код ових ШЕСТ тегоба
Најчешћи фактори ризика су лоша исхрана, алкохолизам, анорексија, теже менталне болести, пушење и дијализа. Симптоми озбиљног недостатка витамина Ц развијају споро и постепено, али у раним фазама постоје и суптилни знаци који указују да њега нема довољно у организму.

1. Груба и квргава кожа

Будући да је витамин Ц изузетно важан за производњу колагена, протеина који се налази у ткивима као што су кожа, коса, зглобови, кости и крвни суфови, његов мањак може да се одрази на кожу.
Када је ниво витамина Ц низак, развија се стање познато као кератоза пиларис, које чини да кожа личи на кокошију, односно да се кератин накупља у порама на надлактици, бутинама и задњици. Истраживања су показала да се кератоза пиларис изазвана мањком витамина Ц јавља од три до пет месеци након што је проблем почео да се развија и да се решава суплементацијом.

Важно је, међутим, знати да постоје и други изазивачи овог кожног стања.

2. Црвени фоликули длаке

На површини коже налазе се фоликули длаке који садрже много сићушних крвних судова, који ово подручју снабдевају крвљу и хранљивим материјама. Ако телу недостаје витамин Ц, ови крвни судови постају крхки и лако се ломе, због чега око фоликула могу да се јаве мале светлоцрвене мрље. У питању је феномен познат као перифоликуларна хеморагија.

3. Нокти конкавног облика, са црвеним тачкама или линијама

Овакви нокти су обично танки и врло ломљиви, а најчешће се повезују с недостатком гвожђа и анемијом, али могу да укажу и на мањак витамина Ц.
Црвене мрље или вертикалне линије на нокатној плочи појављују се због ослабљених крвних судова који лако пуцају због недостатка витамина Ц.

Прочитајте још: Шта треба да радите ако приметите прве знакове ГРИПА? Ове ствари су кључне у првих неколико дана

4. Сува и оштећена кожа

Здрава кожа садржи обиље витамина Ц, нарочито у епидермису, јер је он штити од оксидативног оштећења изазваног УВ зрачењем или аерозагађењем. Као што смо већ поменули, он подстиче и производњу колагена, што даје кожи свежину и еластичност.
Уколико га нема довољно, она је уморна, сува и оштећена, али имајте на уму да до тога доводе и нека друга стања.

5. Лако стварање модрица

Модрице настају кад пуцају крвни судови испод коже, што доводи до изливања крви у околна подручја. Уколико сте врло склони томе, посебно у последње време, разлог може бити мањак витамина Ц.

6. Споро зарастање рана

И ова последица недостатка витамина Ц повезана је с колагеном, а истраживања су показала да је већа вероватноћа да ће људи са хроничним чиревима на ногама који се не зацељују имању мањак витамина Ц него у случају оних којима се не појављују чиреви. У тешким случајевима недостатка овог витамина, старе ране могу поново да се отворе, што повећава ризик од инфекције.
Споро зарастање се, међутим, углавном јавља само у врло озбиљним случајевима мањка витамина Ц.

7. Болни и отечени зглобови

Пошто зглобови садрже много везивног ткива богатог колагеном, недовољно витамина Ц у организму повезано је и са њиховим отицањем и боловима у њима.
Стручњаци истичу да су истраживања показала да су забележени тако тешки случајеви да изазову отежан ход, као и крварење у зглобовима.

8. Слабе кости

Недостатак витамина Ц утиче и на здравље костију, што је посебно важно код деце у развоју. Овај витамин игра кључну улогу у формирању костију, па његов мањак може да убрза губитак густине костију.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas