Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОБЛЕМИ СА КИЧМОМ

Да ли је АНАТОМСКА обућа за ДЕЦУ обавезна, или је МИТ: За Магазин Новости објашњава специјалиста ортопедије Милан Мирковић

Др Милан Мирковић, са Института за ортопедију "Бањица", у интервјуу за Магазин Новости одговорио је на разна питања о проблемима кичме код деце.

1630480341_anatomska-obuca-dr-Markovic.jpg
Oglas

Са др Миланом Мирковићем разговарали смо о најчешћим проблемима са кичмом код деце, о начинима на које родитељи могу да помогну својој деци, о старосној граници када су проблеми са кичмом у питању, као и о анатомској обући од малих ногу, за коју и те како владају подељена мишљења.

Који су најчешћи проблеми са кичмом код деце?

- Најчешћи проблем са кичмом код деце су деформитети кичменог стуба. Нажалост, у данашње време деформитети код деце су врло чести и представљају обољења са којима се спинални ортопеди свакодневно сусрећу. Ради се о сколиозама и/или кифозама.

- Деформитете кичменог стуба би требало разликовати од лошег држања. Међутим, лоше држање временом може прерасти у деформитет - објашњава др Мирковић.

Који је главни узрочник настанка деформитета кичме код деце? Да ли је то садашњи начин живота који подразумева мање физичке активности, а више седења за компјутером или испред телевизора?

Разнолики фактори доводе до настанка деформитета. Врло често је у питању генетика, а некада је узрок непознат. Недостатак физичке активности и неправилно држање свакако јесу узрок погоршавања постојећег деформитета или узрок немогућности да се неправилност коригује.

Прочитајте још: Доктор Милан Мирковић упозорава: Крива кичма омета срце и плућа, а лако се препознаје проблем

Како уочити прве симптоме деформитета кичме код деце на време?

- Потребно је своју децу посматрати. Уколико се примети било какво неприродно кривљење када се погледају леђа детета, потребна је реакција у смислу прегледа адекватног лекара. Такође, асиметрија трупа: карлице, рамена, троуглова стаса, показатељи су могућег деформитета. Поред родитеља, лекари који воде рачуна о деци требало би да стално имају у виду учесталост овог проблема.

Која је најефикаснија метода лечења? Постоје ли неке посебне вежбе које родитељи могу да раде код куће са децом, или неки специфичан спорт који им може помоћи у бржем излечењу?

- Методе лечења деформитета су врло прецизно дефинисане и зависе од степена закривљености кичме. Највећи број деформитета лечи се искључиво адекватним вежбањем. Међутим, озбиљније закривљености захтевају ношење мидера, а само деца са највећим деформитетима захтевају оперативно лечење. На Институту за ортопедију “Бањица” лечимо све врсте деформитета кичме пратећи најновије светске стандарде. Било о каквом деформитету да се ради, родитељи не морају да брину да ће бити адекватно сагледан и лечен.

Када је у питању спорт, свако усмеравање ка адекватној физичкој активности може бити корисно. Поготову су битне активности које уклучују активацију мишића уз кичмени стуб. Пливање, пилатес и гимнастичарске вежбе су изузетно добре. Ипак, морамо имати на уму да дете које има дијагностикован деформитет мора радити циљане вежбе показане од стране стручног тима, а да је адекватан спорт битан пратећи део лечења.

Фото: Приватна архива

Значи ли шта ношење анатомске обуће од малих ногу, или је то само мит?

- Апсолутно је потребно да обућа од малих ногу буде адекватна. Термин анатомска мало је претерано коришћен. Да упростимо, битно је да обућа буде удобна и да омогућава лигаментарну стабилност, како би дете правилно ходало.Тако ће се правилно формирати сводови стопала и тачке ослонца. Уколико дете има деформитет стопала, онда је потребно да дечији ортопеди саветују коју тачно обућу је  потребно набавити.

Прочитајте још: Ове СВАКОДНЕВНЕ навике узрокују "КРИВО" ДРЖАЊЕ ТЕЛА

На који још начин могу помоћи родитељи својој деци?

- Децу би требало од малих ногу учити шта је добро за њихово правилно развијање, и усмеравати их у праве активности. Најбитније је усмерити их ка природи и спорту. Деца која буду имала контакт са што природнијом средином и која буду свакодневно имала корисне спортске активности, лакше ће пребродити сваки проблем, а поготову ће се лакше носити са проблемом деформитета који, поред објективних тегоба које изазивају, могу бити и велико психолошко оптерећење за дете.

Постоји ли нека посебна старосна граница, или је свако дете потенцијално угрожено, без велике разлике у годинама?

- Најобазривији морамо бити у фазама најинтензивнијег раста. Тада, када цело тело интензивно расте, и сколиоза и кифоза ће највише напредовати. Тада се дете мора испратити са посебном посвећеношћу. Суштински свако дете јесте потенцијално угрожено, и што пре се започне лечење деформитета, резултат лечења ће бити бољи. Када је коштано-зглобни раст завршен, свака корекција је тешка, а нелечени деформитети могу касније дати изузетно болна стања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas