Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИСПРАВКА: Тврдње о Кинезу који је живео преко 250 година нису потврђене

Неколико портала, међу њима и наш, објавили су вест о човеку по имену Ли Чинг Јуена из града Каошиунга, за који смо навели да је живео 256 година. Ова вест је нетачна, јер су стручњаци утврдили да овај животни век није могућ, преноси ААП, сходно томе не могу се третирати као "докази" како смо раније пренели

1595971813_najstariji-kinez.png
Фото: YоуТубе принтсцреен/Беyонд Сциенце
Oglas

На то нам је указао портал Раскринкавање.ба у својој анализи.

Записи по којима је Ли Чинг Јуен имао 179 година, односно 256 година, НЕ МОГУ СЕ ПОТВРДИТИ, наводи ААП ФацтЦхецк, а стручњаци су за овај портал објаснили да наведени животни век НИЈЕ ВЕРОВАТАН. Сходно томе, НЕ МОГУ се третирати као ”докази”. Што значи да је чињеница да је Ли Чинг Јуен доживео 256 година НЕТАЧНА.

Због тога желимо да се извинимо читаоцима што смо пренели непроверену информацију и овим путем је још једном ДЕМАНТУЈЕМО.

Чланак Неw Yорк Тимеса који се спомиње на нашем порталу као извор за текст објављен је 6.5.1933. године и доноси заправо вест о смрти Ли Чинг Јуена. Како наводи портал за утврђивање чињеница ААП ФацтЦхецк, чланак Неw Yорк Тимеса настао је након извештаја који је објавио Ассоциатед Пресс. Наслов који је гласио “Преминуо Ли Цхинг-Yуен; Навео доб од 197 година” проширен је поднасловом “Истрага наводи да је имао 256 година”.

НИЈЕ ПРОВЕРЕНА ЧИЊЕНИЦА да је Кинеска царска влада 1827. честитала 150 рођендан Ли Чинг Јуену, да би исти документ из 1877. био пронађен где му се честита његов 200. рођендан и где многи његови суграђани сведоче о његовој дуговечности.

НИСУ ПРОВЕРЕНЕ инфромације да је Ли Чинг Јуен своју каријеру хербалисте започео када је имао само 10 година, откада је сакупљао и проучавао биљке за дуговечност и потенцију и примењивао њихове благодети на себе.

НИЈЕ ДОКАЗАНО да је читавих 40 година он преживљавао на биљкама као што су лингзи, гоџи бобице, дивљи џинсенг, готу кола и многе друге док је редовно пио пиринчано вино.

НИЈЕ ДОКАЗАНО да је у својој 71. години, тачније 1749. године придружио се кинеској војсци где је подучавао борилачке вештине. Женио се чак 23 пута и имао преко 200 деце.

НИЈЕ ДОКАЗАНО да је са само 10 година кренуо на пропутовања по Кансу, Шанси, Тибету, Анаму, Сијаму и Манџурији сакупљајући и проучавајући биљке. НИЈЕ ДОКАЗАНО да је првих 100 година радио ово да би затом прешао на продавање биљака које би други сакупили.

НИЈЕ ПОЗНАТО да је на самрти, 6. маја 1933.године, Ли рекао једноставну реченицу:

"Урадио сам све што сам могао за овај свет."

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas