Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

Када пређете 50. мења се све, па и ЈЕЛОВНИК! Ево шта треба да једете у овом периоду живота

Ма како се ми осећали, наше тело се мења и има нове захтеве, посебно када је реч о исхрани

1612483331_Depositphotos_30478435_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Успоравање метаболизма и убрзано старње коже услед неодговарајуће хране само су неки од последица преласка 50. године живота. Наше тело губи мишиће, коштана маса се проређује и кости постају крхкије, па је измена јеловника и прелазак на здравије намирнице главни савет који можемо добити од лекара, посебно нутрициониста.

Око педесете, тело годишње губи један или два посто мишићне масе.

Прочитајте још: НЕСВАКИДАШЊЕ ИСКУСТВО: Ноћ у "ЗАТВОРУ" за 42 евра! Ово је НАЈНЕПРИЈАТНИЈИ хостел на планети (ВИДЕО)

Губитак снаге, протеина или стање малнутриције због телесних, психичких и економских промена доадтно обележава старију животну доб. Енергетски унос значајно је нижи, па се дневне енергетске потребе смањују се за 10 посто у доби од 51 до 75 година, а након тога смањују се за још 10 посто на сваких 10 година.

Особе које одувек једу избалансиране оброке, у старијој животној доби неће морати битније мењати своје навике, али ће и они морати да уведу неке мање промене

Око педесете, тело годишње губи један или два посто мишићне масе. Код мушкараца старијих од 65 година базална метаболичка стопа, односно количина калорија што је тело троши у стању мировања да би одржало виталне функције организма за 300 калорија дневно је нижа од оне коју имају двадесетпетогодишњаци.

Прочитајте још: Проверени РУСКИ РЕЦЕПТ: Мелем који брише упалу јајника

- С обзиром на то да су старији људи најчешће и физички мање активни, дневно им је потребно и 600 калорија мање - објашњава немачка докторка Улрик Грохман, напомињући да ће особе треће животне доби које наставе са истим прехрамбеним навикама временом добијати значајно на тежини.

Особе које одувек једу избалансиране оброке, у старијој животној доби неће морати битније мењати своје навике, али ће и они морати да уведу неке мање промене.

Прочитајте још: МАТЕМАТИЧАР је "израчунао" овогодишње немире још 2012. године, а ПРЕДВИЂА још СТРАШНИЈЕ ствари

- Организму је потребна једнака количина витамина и минерала, због чега старије особе треба да  конзумирају храну богату хранљивим састојцима. На пример, хлеб од целих житарица уместо белог хлеба - објашњава ова докторка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas