Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Да ли љубав на први поглед заиста ПОСТОЈИ?

Често када се заљубимо кажемо да је то било на први поглед

1602157370_ljubav.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Нова истраживања, проучавала су овај феномен, како би открили да ли се ради о искреној емоцији или само физичкој привлачности.

Прочитајте још: Истраживања кажу: МУШКАРЦИ више ПАТЕ због прошлих ЉУБАВИ, али о томе ГОВОРЕ МАЊЕ од жена

Многи људи стоје иза мишљења да љубав на први поглед не постоји, мада је недавно истраживање показало да у групи од 5.000 самаца 41 одсто мушкараца и 29 одсто жена не само да верују да постоји, већ су је и искусили.

Њихово уверење да су заиста искусили љубав на први поглед подржава лучење допамина које се може догодити приликом упознавања особе коју налазимо привлачном.

Фото: деспоситос

Допамин је хормон који изазива веома сличну мождану реакцију као код конзумирања опијата који изазивају зависност, стога се може створити осећај зависности о тој особи. Тај осећај се може превести као “класични синдром заљубљености”, а када се догоди неколико тренутака након упознавања друге особе, људи га често класификују као љубав на први поглед. Психолози имају још једну теорију која може објаснити овај феномен, а то је када особа коју смо тек упознали несвесно испуњава критеријуме које тражимо у потенцијалним партнерима за врло кратак период. Сви ми имамо критеријуме од којих зависи да ли ћемо се заљубити у неку особу, али појединих критеријума ни ми сами нисмо свесни.

Прочитајте још: Психолози кажу да је потребно 30 СЕКУНДИ да ПОБОЉШАТАТЕ СВОЈ БРАК

Ова теорија подржава закључак да особе које већу важност придају физичком изгледу партнера имају веће шансе да искусе осећај заљубљености на први поглед, што донекле доказује чињеницу да је љубав на први поглед пре свега јака физичка привлачност. Јасан и потпуно тачан одговор на ово питање не постоји. Љубав на први поглед није потпуно измишљена појава јер постоје докази да човек заиста може да осети јаку емоцију приликом првог сусрета са другом особом. 

Прочитајте још: Психолози тврде: Партнер може да приреди НАЈВЕЋИ СТРЕС у животу. Да ли знате КАКАВ?

Људске емоције су веома сложен и индивидуалан појам, стога чак ни стручњаци не могу бити уверени у тачан одговор на то питање. Оно око чега се стручњаци могу сложити јесте чињеница да осећај заљубљености на први поглед може бити одлична подлога за развијање јаке и стабилне романтичне везе са партнером уколико вас ваш инстинкт не завара приликом упознавања те особе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas