Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Читање за ДУЖИ ВЕК

Свакодневно читање и плес МОГУ ПРОДУЖИТИ ЖИВОТ

Потребно је само 30 минута дневно да прочитате неку занимљиву књигу, заплешете и већ ће се осећати боље!

1667307821_citanje-sa-psom.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Како би сте се осећали боље у својој кожи, И имали више покретачке енергије, то не мора нужно да значи нарушавање ваше дневне рутине.
Др. Мајкл Мосле,ј у серији посвећеној својим истраживањима, открива једноставније, научно-поткрепљене начине који могу да помогну да трансформишете ваш живот.

Плешите 5 до 10мин дневно

Енергичним плесом можете побољшати рад срца на 140 откуцаја по минути, а том приликом се користе покрети ниског и високог интензитета.
Ублажава осећај депресије, умањује ризик од срчаног и можданог удара, побољшава меморију и штити од деменције.

- ''Нисам један од најприроднијих плесача на свету, али увече уживам када заплешем салсу са мојом супругом Клер'', наводи Др.Мослеј.

Фото:Пеxелс

 

Прочитајте јошУ свету је двоструко више оних који су напети и под стресом: Да ли сте и ви међу њима?


Кључ добијања бенефита од плеса је- опуштеност. Само плешите, и то на начин као да вас нико не гледа ( јер вас вероватно и не гледају).
Ако можете, плешите са другима. Повезивање са другима, има још моћнији ефекат за опуштање од стреса. Приликом плеса, ослобађа се ендорфин, хормон среће који производи позитивна осећања.

Читање 30мин дневно

Читање добрих књига делује као ''вежба за мозак''. Током истраживања на Станфорд Универзитету, откривено је на испитаницима који су читали Џејн Остин, драматично повећање протока крви у мозгу. Објашњење иза овога, је да уколико се саживимо са добром књигом, пажњу нашег мозга окупира поставка приче, изглед ликова, опис мириса, звукова, окружење, а то активира различите центре у мозгу који процесуирају ова искуства у стварном животу.   Речи као што су нпр: лаванда, цимет или сапун, активирају центре у мозгу који су задужени за чулне доживљаје.

Прочитајте јошПобољшајте КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Елиминишите ствари које вам одвлаче пажњу

 

Фото: Пеxелс


Неуронаучник са Универзитета Јорк, каже да читање белетристике може повећати вашу емпатију и међуљудске вештине, јер се делови мозга које користимо за разумевање прича, преклапају са онима које користимо за разумевање других људи. 


''Читање помаже нашем мозгу да буде бољи у стварању тачних модела стварних људи, и предвиђању шта би они могли да мисле, осећају или ураде'', рекао је др.Рејмонд Мар.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas