· · Коментари: 0
ИДЕНТИТЕТ ЗЕМЉЕ

Да ли знате шта значи БЕЛА БОЈА НА ЗАСТАВИ? Откривамо симболику државних обележја заставе СРБИЈЕ (ФОТО)

Постоје државна и народна тробојка, а ево по чему се разликују

1670486536_shutterstock_426400228-zastava-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Све до појаве првих националних револуција у Европи, заставе и грбови били су привилегија углавном владарских и великашких, односно племићких породица, витешких редова. Историјски гледано, застава, барјак или стег потичу од војног обележја које је служило за распознавање на бојном пољу.
Најстарији сачувани подаци о бојама српске заставе односе се на стег (заставу) краља Владислава И (1232 – 1243) сина Стефана Првовенчаног, унука Немањиног. 

Ни државна ни народна застава не сме бити изложена тако да додирује тле, нити као подлога, подметач, простирка, завеса или драперија. Разлика озмеђу државне и народне заставе: Народна застава је тробојка без грба, и користи се у свим приликама, док је државна са грбом коју користе искључиво државне институције.

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још: Славимо СВЕТОГ СВЕШТОМУЧЕНИКА КЛИМЕНТА: Данас једну ствар никако не узимајте у руке 

Српска застава садржи хоризонталне пруге једнаке ширине, са бојама одозго на доле: црвена, плава и бела. Ове пан- славенске боје представљају револуционарне идеје суверенитета. 

Црвена боја представља крв проливену за слободу.

Плава боја представља небо, као и саму слободу.

Бела боја представља млеко којим нас је мајка хранила како бисмо постали добри ратници и још бољи људи.

Преко свега, од центра помереног ка јарболу, за једну седмину укупне дужине налази се грб Србије.

Ни државна ни народна застава не сме бити изложена тако да додирује тле, нити као подлога, подметач, простирка, завеса или драперија. Закон прописује да се Државна застава стално вијори на главном улазу у зграде државних органа, изузев Народне скупштине, и у њиховим службеним просторијама. С друге стране, Народна застава Србије стоји на главном улазу у Скупштину Србије, пише у Закону, а дозвољено је и њено истицање приликом прослава, свечаности и других културних, спортских и сличних манифестација

Фото: Схуттерстоцк

У грбу Србије налази се главни штит и мањи црвени штит, а постављен је према страни копља заставе.
Главно поље грба представља српску државу. Такође приказује двоглавог белог орла и 'флеур-де-лис' поред сваког талона, ​​који се сматрају историјским династичким симболима.

Прочитајте јошКОНСТРАКТА номинована за још три НАГРАДЕ: Европа и даље одушевљена нашом представницом (ФОТО)

Мањи црвени штит на орлу представља нацију Србије, и подељен је у четири једнака дела белим крстом, с ћириличним „Ц“ у сваком углу. Четири ћирилична Ц-а на штиту значе Само Слога Србина Спасава. Изнад главе орла налази се краљевска круна, надахнута круном Србије. Једна од првих националних застава у свету сматра се јунион Џек застава Уједињеног Краљевства из 1606. године.

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.