Oglas
· · Komentari: 0
IDENTITET ZEMLJE

Da li znate šta znači BELA BOJA NA ZASTAVI? Otkrivamo simboliku državnih obeležja zastave SRBIJE (FOTO)

Postoje državna i narodna trobojka, a evo po čemu se razlikuju

1670486536_shutterstock_426400228-zastava-naslovna.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Sve do pojave prvih nacionalnih revolucija u Evropi, zastave i grbovi bili su privilegija uglavnom vladarskih i velikaških, odnosno plemićkih porodica, viteških redova. Istorijski gledano, zastava, barjak ili steg potiču od vojnog obeležja koje je služilo za raspoznavanje na bojnom polju.
Najstariji sačuvani podaci o bojama srpske zastave odnose se na steg (zastavu) kralja Vladislava I (1232 – 1243) sina Stefana Prvovenčanog, unuka Nemanjinog. 

Ni državna ni narodna zastava ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Razlika ozmeđu državne i narodne zastave: Narodna zastava je trobojka bez grba, i koristi se u svim prilikama, dok je državna sa grbom koju koriste isključivo državne institucije.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: Slavimo SVETOG SVEŠTOMUČENIKA KLIMENTA: Danas jednu stvar nikako ne uzimajte u ruke 

Srpska zastava sadrži horizontalne pruge jednake širine, sa bojama odozgo na dole: crvena, plava i bela. Ove pan- slavenske boje predstavljaju revolucionarne ideje suvereniteta. 

Crvena boja predstavlja krv prolivenu za slobodu.

Plava boja predstavlja nebo, kao i samu slobodu.

Bela boja predstavlja mleko kojim nas je majka hranila kako bismo postali dobri ratnici i još bolji ljudi.

Preko svega, od centra pomerenog ka jarbolu, za jednu sedminu ukupne dužine nalazi se grb Srbije.

Ni državna ni narodna zastava ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zakon propisuje da se Državna zastava stalno vijori na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Narodne skupštine, i u njihovim službenim prostorijama. S druge strane, Narodna zastava Srbije stoji na glavnom ulazu u Skupštinu Srbije, piše u Zakonu, a dozvoljeno je i njeno isticanje prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija

Foto: Shutterstock

U grbu Srbije nalazi se glavni štit i manji crveni štit, a postavljen je prema strani koplja zastave.
Glavno polje grba predstavlja srpsku državu. Takođe prikazuje dvoglavog belog orla i 'fleur-de-lis' pored svakog talona, ​​koji se smatraju istorijskim dinastičkim simbolima.

Pročitajte jošKONSTRAKTA nominovana za još tri NAGRADE: Evropa i dalje oduševljena našom predstavnicom (FOTO)

Manji crveni štit na orlu predstavlja naciju Srbije, i podeljen je u četiri jednaka dela belim krstom, s ćiriličnim „C“ u svakom uglu. Četiri ćirilična C-a na štitu znače Samo Sloga Srbina Spasava. Iznad glave orla nalazi se kraljevska kruna, nadahnuta krunom Srbije. Jedna od prvih nacionalnih zastava u svetu smatra se junion Džek zastava Ujedinjenog Kraljevstva iz 1606. godine.

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas