Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

НАПРОТИВ! Ако критикујете децу, добићете КОНТРА ЕФЕКАТ - ево шта кажу стручњаци

Критикована деца немају самопоуздања, нити су послушнија, напротив!

Depositphotos_351247286_xl-2015.jpg
Хвалите децу што више Фото: Депозитфото
Oglas

Ако мислите да ћете их сталним критикама приволети да буду послушна, одговорна и да имају самопоуздање, грешите, јер деца воле када од вас чују да су нешто добро урадила, да су паметна и способна, тврди Џејмс Мајрус, стручни педагог из Бостона.

Прочитајте још: Дозволили сте малом детету да гледа ТВ? Направили сте велику грешку, а схватићете кад буде касно

Његова теорија је да само похваљени малишани могу да буду срећни, а тај осећај је врло важан као покретачки импулс.

Деца се боље осећају када их похвалите када ураде нешто добро, а поготово после критике.

- Деца воле када их потапшете по рамену и кажете им да су тачно урадила домаћи задатак, лепо сложила ствари у соби или испала мудра у некој конкретној ситуацији, а не да штедите речи и трошите их само када би требало да их изгрдите за нешто - каже Мајрус. - Запамтите - то су мали људи који исто реагују као и велики. Прија им похвала, она их инспирише и мотивише да буду још бољи.

Прочитајте још: Постоје ТРИ кључне реченице које треба да кажете детету да би постало ГЕНИЈЕ

Али, педагог наглашава да то не значи да би требало сасвим да заборавите на критику.
- Сваки пут када је она оправдана, ви је примените. Дете мора да зна када греши или када није добро, јер га тако штитите од евентуалне размажености и неспособности у животу.

Прочитајте још: Деца ће бити одушевљена и тражиће још: Потребни су вам папир и фломастери да направите ЧЕТИРИ ВОЈВОДЕ

Али не заборавите да уз оправдану критику мора да егзистира и здрава похвала. Њихов спој је рецепт за васпитање успешног и срећног човека - поручује стручњак.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas