Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА

У зависности од тога да ли пишете РУКОМ или на ТАСТАТУРИ, у мозгу се дешава нешто НЕВЕРОВАТНО

Колико је писање руком важно?

1601982609_pisanje.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Према новим научним истраживањима, вештина писања је веома битна за дечији развој, тврде стручњаци.

Прочитајте још: Објавили су ВОДИЧ ЗА ЕЛИТУ - како остати отмен и у доба короне: "Суздржите се од прељуба..."

Неуролози тврде да писање руком активира подручја у мозгу који нам помажу да учимо брже и боље и да деца брже уче да читају када науче да пишу руком, али и боље  генеришу идеје и задржавају информације. Истраживање је спровео тим са Норвешког универзитета за науку и технологију, који сада предлаже да националне смернице морају да обезбеде деци да похађају неке часове рукописа.

Професорка Аудреи ван дер Мер и њен тим годинама су истраживали предности рукописа. 2017. године испитала је мождану активност 20 ученика, а недавна студија испитивала је мождану активност код дванаест тинејџера и дванаесторо деце.

ЕЕГ је коришћен за праћење и бележење активности можданих таласа помоћу капуљаче опремљене са више од 250 електрода причвршћених за спољну облогу. Електроде су дизајниране да узимају електричне импулсе које ствара мозак. Свако испитивање трајало је 45 минута по особи, а истраживачи су добијали 500 података у секунди.

Фото: деспоситос

Резултати су показали да је мозак и код тинејџера и код деце много активнији када пише руком него када куца на тастатури.

- Коришћење оловке и папира даје мозгу више места како бисте сачували своја сећања - рекла је Ван дер Мер. Писање руком ствара много више активности у сензомоторним деловима мозга. Многа чула се активирају притиском оловке на папир, видевши слова која пишете и слушајући звукове које производите током писања - додала је.

- Ова чулна искуства стварају контакт између различитих делова мозга и "отварају" мозак за учење. Памтимо и учимо боље.

Рачунари и паметни телефони постали су главни код свих генерација, али млађа група је цео живот провела са дигиталним уређајима. Према Америчкој академији за психијатрију деце и адолесценције, деца узраста од осам до 12 година у Америци проводе четири до шест сати на уређајима, док тинејџери проводе и до девет сати.

Прочитајте још: Са КОЛИКО ЈАСТУКА спавате и да ли знате да се тачно зна КОЛИКО евра КОШТА СРЕЋА?

Већина државних школа спроводи учење на мрежи, деца можда проводе чак и више времена од просека.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas