Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАЛИШАНИ

Дете лечите ЧАЈЕМ, а не знате да су НАНА и још неколико БИЉАКА ОПАСНЕ за њих

Кад се дете разболи, прво питање је: који је лек најефикаснији, али у исто време и најбезбеднији? Како да децу лечите на природан начин и без лекова штетних по организам.

1594040604_Bolesno.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Многи родитељи сматрају да је боље у почетку болести, давати детету биљне чајеве јер они нису штетни за организам. У томе има истине, али постоје правила и мере предострожности, које треба имати на уму када су у питању природни лекови за малишане.

Прочитајте још: "Ником не верујте!" Доктор Максим тврди: Да бисте победили корону, ЗАКИСЕЛИТЕ СВОЈУ КРВ

Траве веома ефикасно делују у лечењу хроничних оболења код деце. Осим тога, биљни чајеви јачају имунитет и штите организам од инфекција и зато су од велике користи током вирусних епидемија.

Камилица је и за бебе Фото: Пиксабеј

Од које године се дају биљни лекови?

Неке траве лекари препоручују за бебе чак од првог месеца живота. На пример, камилица ефикасно помаже код грчева у стомаку, а купка од ове биљке, цветова липе и обичног двозуба користи се за лечење кожних оболења.

Нана је токсична пре треће године, као и жалфија.

Ипак, већина трава је токсична за малишане. Чак и нана, коју сматрамо безбедном, отровна је за децу до треће године, јер негативно утиче на рад централног нервног система, изазива грчеве и повраћање. Категорички су забрањени за децу подбел, росопас, берберис, али и жалфија, коприва и хмељ, јер ове биљке мењају хормонски статус.

Неке биљке изазивају алергију код деце Фото: Пиксабеј

Које биљке треба имати у кућној апотеци?

  • Чајеви од камилице, шипурка и невена имају бактерицидно дејство, јачају дечији имуни систем и спречавају инфекције.
  • Код прехладе се препоручују малина и сок од роткве с медом, код сувог кашља - липов цвет, код влажног кашља - анис.
  • Против мучнине и повраћања користе се матичњак и ким, против пролива - кора храста, против затвора - шљива и семе лана.
  • У лечењу хроничног гастритиса помажу иђирот и камилица. Ефикасан природан лек за болне бубреге је чај од семена мирођије и одвар од листова и бобица бруснице.

Прочитајте још: Сита је и сува, а БЕБА и даље ПЛАЧЕ: Онда је разлог ОВАЈ ПРОБЛЕМ

Деци само чај из апотека

Правила за родитеље

  1. Пре него што одлучите да дате свом детету било који биљни лек, обавезно посаветујте се са лекаром.
  2. Биљне чајеве за децу купујте само у апотекама јер такве траве су прошле контролу квалитета - између осталог бактериолошку и радиолошку.
  3. Немојте да правите за децу чајеве од биљне мешавине,због алергија.
  4. Морате да будете обазриви приликом дозирања. Максимална доза за дете од 3 до 7 година је трећина дозе за одрасле; за дете од 7 година - пола дозе за одрасле.

Рецепти

Урме против кашља

Урме садрже 25 важних аминокиселина, поседују антибактеријска и антипаразитарна својства, побољшавају пробаву, помажу у лечењу обољења дисајних органа и нервног система.
Пет свежих урми прелити са чашом млека и кувати 10 минута. Пије се топло са урмама пре спавања: за дете старо 3-7 година - 1/3 чаше, за дете од 7 година - чаша.

Шипурак против анемије
Чај од шипурка враћа организму снагу, штити од инфекција, нормализује температуру, помаже код анемије. Супену кашику плодова шипурка прелијте са чашом кључале воде и кувајте 10 минута. Оставите сат времена да одстоји па процедите. Узима се три пута дневно: за дете старо 3-7 година - две супене кашике, за дете од 7 година - 1/4 чаше.

Мање дозе и блажи чај Фото: Пиксабеј
Камилицу могу да пију и бебе, а дозирање је најважније.

Камилица против грчева

Камилица има противупално и антиалергијско дејство, користи се код надимања и грчева у стомаку. Супену кашику цветова камилице прелијте са чашом кључале воде. Сачекајте два сата да одстоји. Пије се два пута дневно пре јела: за дете од 3 до 7 година - две супене кашике, за дете од 7 година - четвртина чаше.

Прочитаје још: Научници су нас о корони ЛАГАЛИ за ових 5 ЧИЊЕНИЦА које су ДО ДАНАС остале МИСТЕРИЈА

Липа против прехладе

Липов цвет помаже у лечењу ангине, смањује температуру, ублажава болове. Осим тога, липа се користи против несанице и нервног узбуђења.
Супену кашику цветова липе прелијте са чашом воде и кувајте на пари 15 мин. Оставите 40 мин да одстоји па процедите. Пије се три пута дневно: за дете од 3 до 7 година - једна супену кашику, за дете од 7 година - четвртина чаше.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas